I flere år har det vært kjent at Morten Angelil var under etterforskning for brudd på verdipapirhandelloven.

Økokrim mener Angelil både har drevet innsidehandel og skjult formue i utlandet. De tok ut tiltale mot den tidligere Eltek-direktøren i desember ifjor. Mandag starter rettsaken i Oslo tingrett.

Angelil er tiltalt for overtredelse av verdipapirhandelloven for å ha handlet Eltek-aksjer i forbindelse med oppkjøp av Voight og Haffner høsten 2003, og i forkant av fusjonen mellom Eltek og Nera våren 2006.

Erkjenner ikke straffeskyld
Han har tidligere avvist all straffskyld.

- Morten Angelil erkjenner ikke straffeskyld for innsidehandel og han vil imøtegå disse beskyldningene, skriver Angelils advokat Per Magne Strandborg i advokatfirmaet Wikborg Rein i en e-post til DN.no.

Tiltalen omfatter også overtredelser av likningsloven på grunn av gevinster og formue i utlandet i skatteårene 2000-2006, samt medvirkning til at fire andre personer har oppgitt for lav inntekt på selvangivelsen i årene 2002 til 2006.

Viser til vennens dom
Når det gjelder overtredelsene av ligningsloven, viser Angelil til høyesterettsdommen mot hans venn og forretningpartner Lars Jervan. Han ble opprinnelig dømt til fengsel i ett år og tre måneder - hvorav fem måneders ubetinget fengsel - av Kongsberg tingrett ifjor sommer.

Les: Jervans skattesak til Høyesterett

- Høyesterrett utmålte ikke noen straff for Lars Jervans og Morten Angelils inntekter og formue i utlandet fordi inntektene og formuen var oppgitt til Skatt Øst allerede da etterforskningen ble innledet mot dem i 2008 (skatteamnesti), skriver Strandborg.

For medvirkning til at tre andre personer har oppgitt for lav inntekt fikk Lars Jervan 120 dager hvorav 60 dager betinget.

Morten Angelil mener sakene er identiske, og at saken mot ham må lede til samme resultat for tiltalepostene som omfatter skatt.

Beskyldningene mot Angelil kom etter at Økokrim startet etterforskning mot hans far, Eltek-gründer Alain Angelil.

Vanskelig ventetid
Morten Angelil ser frem til å få belyse saken for retten i kommende uker, ifølge advokaten.

- Ventetiden, i snart 5 år fra etterforskningen startet og over 10 år siden de eldste forholdene i tiltalen knytter seg til, har vært svært vanskelig både for ham og hans familie. Han ser frem til å kunne legge saken bak seg, skriver Strandborg.

Les også:
Morten Angelil etterlyser svar fra skattemyndighetene
- Skjulte aksjegevinster for over åtte millioner
Ny innsidesak for Eltek
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.