I DN.nos partilederserie svarer partilederne i de største norske partiene på de samme spørsmålene. Frem mot valget 9. september vil du se hva partilederne for de største partiene mener om norsk økonomi og næringsliv i dag – og veien videre.

- Status for norsk økonomi er god. Både sysselsettingstall og produksjonstall viser det. Senterpartiet er imidlertid nervøse for den tiltagende todelingen av norsk økonomi, sier Senterpartileder Liv Signe Navarsete.

Med todelingen mener hun at tilstanden i tradisjonelle fastlandsindustrien fortsatt sliter, mens annen industri øker. Derfor bør vekstpakken til næringslivet med endringer i oljebeskatningen og tiltakspakken til skogbruket styrkes og opprettholdes, mener hun.

Uheldig med Frp
- Hvilket politisk vedtak vil være mest skadelig for norsk økonomi de neste fire årene?

- Dersom Fremskrittspartiet kommer i posisjon til å vrake, eller svekke, Handlingsregelen, kan dette få svært uheldige følger gjennom svekket konkurranseevne for vår tradisjonelle industri, sier Navarsete.

Handlingsregelen har vært brukte på en måte som har vært med på å sikre arbeidsplasser og vekstkraft, mener partilederen.

- Vi mener Handlingsregelen gir oss et godt grunnlag også for framtid, sier hun.

Tror på formueskatt
- Hvordan forholder ditt parti seg til formueskatten?

- Senterpartiet vil beholde, men reformere formuesskatten. For det første vil vi øke bunnfradraget ytterligere. På den måten vil færre betale formuesskatt. For det andre ønsker vi å fjerne formuesskatt på arbeidende kapital, sier Navarsete til DN.no.

Store sosiale kostnader
De sosiale kostnadene ved uføretrygd og sykdom er størst for dem som rammes, og deres familie, mener partilederen.

- Senterpartiet mener derfor tiltak som settes inn for å redusere sykefravær og antall trygdede, må ha som hovedmål å bistå den enkelte til å komme tilbake til arbeidslivet.

Blant tiltakene hun foreslår er: Raskere tilbake, rask medisinsk hjelp til sykemeldte, eller TULT, lønnstilskudd for trygdede som gis arbeid, er gode tiltak. Videre mener hun at unge mennesker ikke må tildeles varig uføretrygd, men følges opp gjennom arbeidsrettede tiltak og rehabilitering.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien.

Les allerede publiserte artikler:
Dette er Ernas aller største bekymring (Erna Solberg)
Derfor frykter han store skattekutt (Jens Stoltenberg)

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.