- Vi har subsidiering av boliger og sterk lånefinansering, det er en lite sunn kombinasjon, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem i dagens høring i Stortingets finanskomité.

Les mer fra høringen her: - Hele industrigrener kan gå tapt

Sentralbanksjefen har i lang tid uttrykt sterk bekymring for den norske modellen der boligeierne kan trekke fra store deler av boliglånsrentene på skatten, samtidig som skatten man betaler på boligen er lav.

- Det er riktig at det er et fradrag for utgifter til renter, men man skatter ikke realistisk fordelen av å eie bolig, sier han.

I dagens høring tok han flere ganger til orde mot det han kaller subsidiering av det norske boligmarkedet, og gikk med det nok en gang til angrep på norske politikere og norsk skattepolitikk.

- Hvis en innfører eiendomsskatt i Norge på OECD-snittet som også omfatter boliger, får dere nok proveny til å ta bort formuesskatten og toppskatten. Det demper problemet i boligmarkedet og vil gjøre norsk økonomi mer effektiv, sier han.

Jeg er pessimistisk
Gjedrem legger ikke skjul på at han er svært bekymret for utviklingen.

- Med den struktuteren vi har i vårt bolimarked må vi regne med problemer, sier Gjedrem.

- Jeg er pessimistisk når det gjeder vår evne til å styre boligmarkedet, legger han til.

Mister ikke motivasjonen
Han tror ikke at tendensen med boligbobler som bygger seg opp kommer til å endre seg med det første.

- Det er generasjoner av nordmenn som vil oppleve sin boligboble, sier han.

Sentralbanksjefen har foreløpig ikke blitt hørt av politikerne. Han gir likevel ikke opp.

- Jeg tror rådene vil bli tatt til følge, men det er mulig det må en krise til først. Det er viktig at Norges Bank snakker om sider ved vårt skattesystem som skaper makroøkonomisk risiko over tid. Jeg håper at Norges Bank vil minne om det år ut og år inn, uten å miste motivasjonen, sier han.

Les også:

- Forklar deg, Gjedrem!

- Gjedrem angrer på boblemas

- Hele industrigrener kan gå tapt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.