Den siste uken har næringsminister Sylvia Brustad sagt seg forbannet. Statens styremedlem i Aker Holding Berit Kjøll har sagt at den norske stat er ført bak lyset. Analytikerne sier de aldri har sett maken til grisete handel.

Bakgrunnen for reaksjonene er salg av fem ulike Kjell Inge Røkke-dominerte Aker asa-selskaper til det delvis statseide Aker Solutions asa i begynnelsen av april.

- Kommer regjeringen til å inngå flere avtaler med Kjell Inge Røkke etter dette?

- Vi er ikke ute etter personen Kjell Inge Røkke. På vegne av det norske folk er vi opptatt av å få alt på bordet og at statens verdier ivaretas, sier Sylvia Brustad til DN.no tirsdag kveld.

- God begynnelse
Tirsdag meldte styret i Aker Solutions at de går med på å behandle finansieringen av kjøpet av flere selskaper fra Aker asa i selskapets generalforsamling.

Les også: Aker Solutions aksepterer generalforsamling

Det betrakter næringsminister Sylvia Brustad som en liten seier, men er forsatt ikke fornøyd.

- Det er en god begynnelse. Nå har vi dialog mellom eierne. Jeg er opptatt av at vi klarer å finne en løsning, sier hun.

Hun gir oppgir ingen tidsfrist for noen løsning og sier at "hun vil bruke den tiden som er nødvendig".

Holder tett om detaljene
To løsninger ble skissert av næringsministeren mens Norge var i påskmodus forrige uke. Brustad krevde at avtalen mellom Kjell Inge Røkkes Aker asa og delvis statseide Aker Solutions enten annuleres eller behandles på generalforsamling i Aker Solutions.

- Vil fortsatt staten reversere transaksjonene?

- Jeg vil ikke inn på detaljene i det, sier Brustad.

Har ikke møterett
Og detaljer er det mye av i denne saken.

Mens staten eier 30 prosent i Aker Holding, er de ikke aksjeeier i Aker Solutions asa, selskapet som kjøpte seg opp i fem ulike selskaper som er kontrollert av Kjell Inge Røkke-dominerte Aker asa.

Staten har hverken møte, -tale eller stemmerett på generalforsamlingen i Aker Solutions asa, og aksjonærrettigheten må utøves via styret i Aker Holding as. Dette kommer frem i de juridiske betraktningene et knippe toppjurister snekret sammen i påsken.

Les mer om dette her: Røkke-bråk ble "juridisk lek"

- Hva slags innflytelse har staten på en generalforsamling i Aker Solutions asa?

- Tas dette opp i generalforsamlingen får man behandlet det på en åpen måte. Hittil har det bare vært en orienteringssak, sier Brustad og legger til at hun også vil ha saken opp på generalforsamlingen til Aker Holding.

Har tillit til Kjøll
Til tross for hva Brustad mener om saksgangen, og at generalforsamlingen skal behandle saken, konkluderte revisjonsutvalget til Aker asa tirsdag med at konsernet har gjennomført salget av de fem selskapene etter boken.

Les også: Røkke frikjent av sine egne

I den samme rapporten rettes det skarp kritikk mot statens styrerepresentant i Aker Holding Berit Kjøll.

Ifølge utvalget skal Kjøll ha takket nei til samme informasjon som de svenske eierne Investor og Saab. Dette benekter Kjøll.

Les også: Kjøll: - De lyver

Næringsminister Sylvia Brustad sier at hun fortsatt har tillit til styrerepresentanten.

- Sakens kjerne er at selskapet burde involvert oss som eiere. De må involvere eierne utover statens styremedlem, sier hun.

Se video fra Akers pressekonferanse tirsdag:
- Har vært en ryddig prosess
- Nå vet Jens mer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.