Nestleder Ola Borten Moe i Senterpartiet stiller seg på motsatt side av SV og deler av Ap, men omfavnes av Høyre-leder Erna Solberg og stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen, skriver Dagens Næringsliv.

Solberg og Røe Isaksen skrev tirsdag en kronikk i DN, der de blant annet viser til Brochmann-utvalget, som dokumenterer at en aleneforsørger med en kombinasjon av blant annet uføretrygd, barnetillegg og kontantstøtte tilsammen får mer utbetalt enn en aleneforsørger i jobb som tjener mindre enn 350.000 kroner.

– Slik bør det ikke være. Systemet bør kontinuerlig endres for å justere negative utslag, sier Borten Moe til DN.

Varsku
Andelen unge uføre har steget 30 prosent siden 2001, og Borten Moe mener hverken systemet eller den enkelte strekker seg langt nok for å få stoppet utviklingen.

– Er det for lett å få uføretrygd i dag?

– Ja, det er åpenbart for lett å få uføretrygd når du ser at tallene på unge uføre går opp, både i absolutte og relative tall. Samtidig synker andelen eldre uføre i prosent av befolkningen. Å innvilge uføretrygd til ungdom under 25 år bør egentlig ikke skje. Det er ikke bra for samfunnet, men det er mest krevende for den som havner på trygd. Det er nødvendig å rope varsku for fremtiden til velferdsstaten når vi ser disse tallene, sier Borten Moe til Dagens Næringsliv.

Sp-toppen er varsom med å foreskrive tiltak og er mer opptatt av å få frem den enkeltes ansvar.

– Nåløyet må være smalere, men vi må ikke undervurdere holdninger og det offentlige ordskiftet, hvordan hver enkelt tenker og handler, sier Borten Moe.

- Bygger opp under fordommer
Arbeiderpartiets velferdspolitiske talskvinne, Anette Trettebergstuen, mener Ola Borten Moe ikke gjør det enklere å få folk tilbake til arbeidslivet.

– Det blir ikke enklere å få folk tilbake til arbeidslivet av å stigmatisere og fremstille de uføre som late.

SVs velferdspolitiske talskvinne, Karin Andersen, mener Ola Borten Moe bygger opp under fordommer mot folk som ønsker å komme i jobb.

– Flere vil og kan jobbe. Problemet er hverken muligheten til å få trygd eller at trygdene er for høye. De er for mange knapt så det rekker. Kutter vi for dem som har minst og aleneforeldrene, vil eneste resultat være økt barnefattigdom. Det er SV imot, og det bør Sp også slutte å tro hjelper. Det er mangel på oppfølging, kvalifisering og diskriminering som er problemet, sier Karin Andersen til Dagens Næringsliv.

Les også: - Jeg er ingen skattesnyter



– Noen er blitt fleskeberg

<b>Trente seg til trygd</b>


<b>600.000 nordmenn risikerer dramatisk inntektsfall</b>

Uføre kan få 30.000 mer enn dem som jobber



<b>Nordmenn er verdens mest trygdede</b>

«Snylterbygda» fant gulloppskrift på trygdeproblem
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.