- La meg først få gi uttrykk for hvor sterkt jeg beklager at denne saken har gått ut over ordførerrollen og Høyre som parti, sier Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) da han forklarte seg for Forretningsutvalget i Oslo kommune om den hemmelige kontoen i Sveits.

Konens konto
Den omtalte kontoen tilhørte ifølge ordføreren selv konen, og ble avviklet etter at den daværende forsvarsministerens kone, Benedicte, døde i mars 1990. Kontoen skal stamme fra arv fra Benedictes far.

- Det jeg skal redgjøre for ligger langt tilbake i tid, og jeg har ingen kontoutskrifter, sier Ditlev-Simonsen.

I forbindelse med arveoppgjøret arvet Ditlev-Simonsen 1,5 millioner kroner.

- Det er dette beløpet jeg skulle innberettet, sier ordføreren om pengene som han innrømmer ble brukt til å ferdigstille et anneks på hytten i Gålå. En del ble også brukt til reiser.

- Hvorfor ble ikke disse pengene rapportert?

- Nei, det var jo fryktelig dumt, og jeg bebreider meg selv enormt. Jeg skulle gjort ganske mye for at dette hadde blitt rapportert, sier Ditlev-Simonsen.

Fredag kveld innrømmet ordføreren at han har hatt en konto i Sveits som ikke er oppgitt til norske skattemyndigheter. Nå vil han gjøre opp for seg, selv om saken er foreldet.

- Jeg vil nå gjøre opp for dette uavhengig av foreldelsen, sier Ditlev-Simonsen.

Les også: Så lite jukset han til seg

<b>Ditlev-Simonsen møter ligningssjefen</b>

Refser eks-menn
Ditlev-Simonsen mener datter Cecilie Ditlev-Simonsens eks-menn Endre Rangnes, direktør i EDB Business Partner og Pehr-Olav Skogseth, bevisst har drevet en kampanje i media, hvor de med overlegg har dratt inn ordføreren.

- Det er mine to eks-svigersønner som har drevet en profesjonell mediekampanje mot min datter i forbindelse med en skilsmisse. I dette spillet har de bevisst truet meg, og blant annet kommet med direkte trusler. Det er bevisst skapt inntrykk av at jeg hatt store formuer i Sveits. Det har jeg altså ikke, sier Ditlev-Simonsen.

Ber ordføreren trekke seg
Flere av representantene i Forretningsutvalget anmodet Ditlev-Simonsen om å trekke seg som Oslos ordfører. Både byrådslederkandidat Rune Gerhardsen (Ap), Knut Even Lindsjørn (SV) og Erling Folkvord (RV) ba Ditlev-Simonsen si fra seg ordførervervet. Ordførerrollen er sterkt beskyttet, og en avgang må i prinsippet komme ved at ordføreren selv trekker seg.

- Vi kan ikke godta skattesnusk, var en av argumentene for at ordføreren nå bør gå av.

Det er åtte uker til Per Ditlev-Simonsen uansett går av som ordfører.

- I utgangspunktet er det min innstilling at jeg fortsetter, men det er klart, jeg hører hva som er sagt, sier Ditlev-Simonsen etter kritikken og anmodningene fra medlemmer av Forretningsutvalget.

På møtet mandag var det også flere som støttet Ditlev-Simonsen.

DN.no følger saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.