På dag to av utspørringen av Torbjørn Kanestrøm, Fast tidligere globale salgssjef, fortsatte Økokrim å bore i hva som skjedde på begynnelsen av 2007.

Kanestrøm står sammen med Fasts günder og tidligere konsernsjef John Markus Lervik tiltalt for å medvirket til å blåse opp selskapets inntekter og dermed bidra til markedsmanipulasjon.

En faktura på 150.000 australske dollar pluss merverdiavgift gikk fra Plaut til Fast i mars 2007. Ifølge fakturaen gjaldt fakturaen «Prosjekt Yarra». Aktor konfronterte også Kanestrøm med en annen faktura fra Plaut mottatt kort tid før Yarra-fakturaen på samme beløp. Der det var fakturert for konsultenttjenester.

- Var det du som ba Prior sette Yarra på fakturaen? spurte aktor Slettemoen.

- Jeg tror jeg fikk beskjed om å sette det. Jeg har ikke funnet på det selv, svarte Kanestrøm, som mente beskjeden kunne ha kommet fra hans underordnede Nathan van den Bosch eller sjefen i Plaut, David Prior.

Mellommann
Kanestrøm sa han kun hadde vært mellommann og at han hadde sjekket bakover i organisasjonen hva det skulle stå på fakturaen.

- Jeg fikk til svar at det var der det var midler tilgjengelig, svarte han.

Bakgrunnen for fakturaen var at Plaut hadde tegnet en forhandleravtale med Fast for 17 millioner dollar, eller 82 millioner norske kroner, hvor sluttkunden skulle være den australske telegiganten Telstra. Dette ville normalt gitt Plaut millioner i forhandlerrabatt.

Likevel hadde Plaut tilbudt å ta på seg betalingsforpliktelsen i avtalen om it-selskapet fikk 150.000 dollar for det.

Bare på papiret
Økokrim mener forhandleravtalen kun eksisterte på papiret og ikke i realiteten. Ifølge aktor var den kun inngått for å skaffe dokumentasjon som Fasts finansdirektør og revisor krevde for å godkjenne omsetningstallene i regnskapet for 2006, som inkluderte den ikke signerte avtalen med Telstra.

- Stusset du ikke over det. Hadde man ikke et budsjett på Telstra? ville aktorvite.

- Du stiller spørsmålet til feil person. Jeg sender fakturaen videre og ber om å få den godkjent. Får beskjed om at det må referere til et prosjekt. Jeg tenker ikke så mye over det. Det er mulig det er noe jeg ikke forstår her.

Tingrettsdommer Kim Heger bryter inn:

- Hvorfor hadde dere noe med hva Plaut skriver på sin faktura? spurte rettens formann.

- Jeg vet ikke. Jeg har ikke tatt det fra løse luften, svarte Kanestrøm.

- Kan det ha vært for å skjule at det hadde noe med Telstra å gjøre? fulgte aktor Slettemoen opp.

- Jeg vet ikke. Jeg tenkte overhode ikke på det, sa Kanestrøm.

Økokrim er nødt til å bevise at Kanestrøm og Lervik enten med vilje eller gjennom uaktsomhet har bidratt til å blåse opp regnskapene for å få dem dømt.

Bevise medvirkning
På spørsmål fra sin forsvarer John Christian Elden avviste Kanestrøm at han noen sinne har vært involvert i avlegge årsregnskap i selskapet, bidratt til vurderinger knyttet til avskrivninger av kundefordringer, eller hvorvidt såkalte MOU-avtaler kunne inntektsføres.

- Har noen diskutert dette med deg; revisor, finansdirektør, eller har du fått noen spørsmål av andre eller styret om dette? ville Elden vite.

- Nei, svarte Kanestrøm, som flere ganger løpet av sin forkl#229 sa han hadde vært åpen om forholdene rundt kontraktene til folk over han i Fast-systemet.

- Er det noe du mener ikke er formidlet oppover i systemet, boret Elden.

- Det tror jeg ikke. Det er ingenting jeg vet jag har unnlatt å fortelle eller rapportere.

Etter seks dager i retten starter vitneforkl#229ene onsdag. Det er knyttet stor spenning til hva den tidligere finansdirektøren Joseph Lacson vil si. Han forklarer seg via Skype fra et advokatkontor i Singapore etter lunsj . Lacson har ikke tidligere latt seg avhøre av politiet. Saken fortsetter frem til 20. desember.

Les også: Økokrim: Lervik ville skjule sporene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.