I DN.nos partilederserie svarer lederne i de største norske partiene på de samme spørsmålene. Frem mot valget 9. september vil du se hva de mener om norsk økonomi og næringsliv idag – og veien videre.

Miljøpartiet De Grønnes (MDG) talskvinne Hanna E. Marcussen mener norsk økonomi er sunn - i hverfall i «konvensjonell forstand».

- Den store skyggen over det hele er todelingen, der petroleumssektoren trekker voldsomt på kapital og arbeidskraft. Næringen er i seg selv ikke økologisk bærekraftig, dermed heller ikke økonomisk bærekraftig på sikt. Om verden lykkes i å nå sine klimamål, vil næringen fort bli ulønnsom også på kort sikt, sier Marcussen til DN.no.

- Vi ønsker en kontrollert, men rask nedtrapping av petroleumsnæringen, sier hun.

Slutt på oljealderen
Marcussen mener målet om et oljefritt Norge, som partiet har programfestet, er realistisk.

- Eksportinntektene kan neppe ventes noen gang å bli de samme, men det ser vi heller ikke som nødvendig. Idag blir jo bare en liten del av disse inntektene brukt, sier hun.

- Hvilket politisk vedtak vil være mest skadelig for norsk økonomi de neste fire årene?

- Det mest skadelige vil være alle vedtak som låser oss til en videreføring av oljealderen i Norge. Landet må bli mindre oljeavhengig dersom vi skal ligge i forkant av utviklingen, svarer talskvinnen.

Styrt nedtrapping
I handlingsregelen står det at oljeinntektene skal fases inn i økonomien, om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning av oljefondet, som er anslått til fire prosent.

MDG ser helst at det brukes null prosent av avkastningen.

- Ved en styrt nedtrapping av petroleumsnæringen vil det derimot isolert sett skapes nedgangstid, hvor det blir rom for å bruke mer av avkastningen for å avhjelpe overgangen til nye næringer, forklarer Marcussen.

- Hva er fornuftig bruk av oljepengene?

- Til en bred omlegging av norsk næringsliv i grønn retning. I tillegg vil vi bruke en betydelig del av fondets kapital til å investere i grønn omstilling/utvikling i fattige land, svarer hun.

Foreslår skatteomlegging
Videre foreslår Marcussen en skatteomlegging som på sikt vil gjøre formuesskatten overflødig.

- Vi ønsker å tette smutthullene som gjør at de rikeste slipper unna inntektsskatt. Om vi lykkes i det, faller hovedargumentet for formuesskatten bort, sier hun og fortsetter:

- Når vi likevel ønsker en skjerping av formueskatten, er det for å jevne ut de økonomiske forskjellene som allerede eksisterer. Vi går for et bunnfradrag på 30G og progresjon opp til tre prosent på de største formuene. Vi foreslår 100 prosent ligningstakst for eiendommer utover primærbolig. Formue knyttet til bedrifter skal ikke beskattes mer enn høyst tilsvarende 10 prosent av årets driftsoverskudd.

Ser ikke dramatikk
For øvrig vil ikke talskvinnen være med på at det er spesielt stor dramatikk knyttet til antall sykemeldte og uføretrygdede i Norge.

- Det høye fraværet sammenlignet med andre land blir ikke så stort om vi korrigerer for vår høye sysselsettingsgrad generelt og yrkesdeltaking for kvinner spesielt. Sett opp mot vårt høye privatforbruk er vi heller ikke redde for å øke skattene noe hvis det blir nødvendig for å dekke svingninger i yrkesdeltagelsen, sier Marcussen.

- Derimot er det dramatisk for mange av de enkeltmenneskene det gjelder. Miljøpartiet De Grønne forsvarer arbeidsmiljøloven og støtter opp om alle aktuelle tiltak mot sosial dumping. Vi vil både redusere normalarbeidsdagen og legge til rette for at de som ønsker det kan velge deltidsstilling, forteller hun.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien.

Les allerede publiserte artikler:
Derfor frykter han store skattekutt (Jens Stoltenberg)
Dette er Ernas aller største bekymring (Erna Solberg)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.