På ti år har de siste regjeringer brukt nesten tre ganger så mye oljepenger som avkastningen av Oljefondet, skriver Aftenposten.

Dette har skjedd til tross for at alle regjeringene har sluttet opp om den såkalte handlingsregelen der målet er å bruke bare avkastningen over tid, slik at selve fondet blir bevart urørt.

Aftenposten har sett på tallene bakover i fondets historie, og anslått den reelle avkastningen hvert år i milliarder norske kroner. Deretter er bruken av oljepenger på statsbudsjettet trukket fra for å anslå over– og underforbruk i forhold til den reelle avkastningen. Den reelle avkastningen er årlig avkastning i løpende penger fratrukket prisveksten.

Fra 2002 til 2011 er det langt unna at den selvplagte handlingsregelen er overholdt. I disse årene var den reelle avkastningen i fondet i alt 227 milliarder kroner, mens ulike regjeringer i de samme årene har brukt 650 oljemilliarder.

Vanskelig å hente inn
Finansminister Sigbjørn Johnsen kommenterer tallene slik i en epost til Aftenposten:

«Handlingsregelen knytter bruken av oljeinntekter opp mot forventet realavkastning av Statens pensjonsfond utland (Oljefondet. Red. anm.), og ikke den faktiske avkastningen i fondet. Det er gode grunner til dette, ikke minst at avkastningen i fondet kan svinge kraftig fra år til år. Alle forstår at vi ikke kunne redusere bruken av oljeinntekter med mange hundre milliarder kroner i 2008 for deretter å øke bruken med mange hundre milliarder i 2009.»

Hvis overforbruket de siste årene skal hentes inn igjen, må realavkastningen i fondet bli høy fremover.

Per-Kristian Foss (h), finansminister 2001–2005, tviler på at vil bli mulig å ta inn igjen oppsamlet overforbruk. Eldrebølgen vil flomme inn i statsbudsjettet.

«Det er lite realistisk å hente inn igjen overforbruket gitt det demografiske trykket mot offentlige utgifter i årene fremover», skriver han i en e-post til Aftenposten.

Les også: Millionlønn for milliardtap for oljefond-sjefen

<b>Tapte 86 milliarder i fjor</b>


<b>Oljefondet stemte nei til Hellas-avtalen </b>

<b>Oljefondet ønsker færre og større investeringer</b>

<b>Slik investerer oljefondet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.