Ut fra ligningsbasert formue er det tobakksarvingen Johan Henrik Andresen (51) som troner øverst på listen. Andresen står nå oppført med 11,1 milliarder kroner «på bok». Dermed har formuen krympet med mer enn 800 millioner kroner siden ifjor.

Nestemann på listen er hotell- og eiendomskongen Olav Thon, med en formue på 9,7 milliarder kroner, en økning på nesten to milliarder kroner i forhold til året før.

Kjell Inge Røkke inntar tredjeplassen på pallen med en formue på 7,9 milliarder kroner, det samme som året før.

Twitter-kongen
I et intervju med Dagens Næringsliv tidligere i høst sa Johan H. Andresen at han vil være mindre sjef, mer pappa og fortsatt aktiv på Twitter. Andresen trekker seg som konsernsjef for sitt eget investeringsselskap Ferd og blir i stedet styreleder.

Han er tidligere kjent som «tobakksprinsen» etter at han arvet tobakkskonsernet Tiedemann fra sin far, og er siste årene blitt mer kjent som «twitterkongen» som følge av hyppig tvitring om små og store begivenheter.

hele listen over Norges 1000 rikeste personer

For fem år siden overførte han over 80 prosent av eierandelene i Ferd Holding til døtrene Katharina og Alexandra. Resten eier han selv. Døtrenes aksjer er såkalte b-aksjer med lavere stemmeandel enn pappas. På den måten har far i huset sikret den reelle styringen av familieimperiet, som ifølge deres egne estimater var verdsatt til over 16 milliarder kroner ved inngangen til 2012.

Andresen har tjent penger på det som er blitt kalt historiens største bankkollaps. Tre-fire år etter konkursen ble restene delt ut, og nå har Ferd fått hele 1,59 millioner dollar for pengene han investerte. Det tilsvarer over 9,4 millioner kroner.

Les mer: Andresen gjorde 2909-gangeren

Fredriksen klart rikest
Skipsreder John Fredriksen tronet som vanlig på toppen av Kapitals liste over Norges 400 rikeste tidligere i år. John Fredriksen, som offisielt er kypriotisk statsborger, er nå verdt 10 milliarder kroner mer enn ifjor - og er ifølge Kapitals ferske 400 rikeste-liste nå verdt 69,75 milliarder kroner.

Les saken her: Norges suverent rikeste

Det er spesielt Fredriksens tunge eksponering i riggselskapet Seadrill, som nå har blitt verdens største, som trekker opp formuen.

På andre plass av Kapitals liste lå Olav Thon, som har en formue på 25,5 milliarder kroner, opp fra 23,9 milliarder kroner ifjor. Det er investorens private eiendomsmasse som har bidratt til løftet.

Norgesgruppen sørger for å holde Johan Johannson blant topp tre, med en formue på 25,3 milliarder, et par milliarder opp fra 2011.

Se listen over de hundre rikeste under, eller hele listen over Norges 1000 rikeste personer .





Les også: Dette er verdens rikeste noensinne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.