- Vi ble utsatt for et press som går ut over det rimelige. Vi ble forsøkt påvirket i utilbørlig grad til å ta en beslutning vi ikke mener var den beste for selskapet, sier Norvik under en pressekonferanse fredag.

Han sier Giske gjentatte ganger understreket at TV 2 burde forbli på norske hender, noe som ifølge Norvik ikke lot seg gjøre fordi danske Egmont ønsket å benytte seg av sin forkjøpsrett.

Dagen etter NHO-konferansen og det mye omtalte nachspielet på Lorry, altså fredag for en uke siden, ble Norvik kalt inn på teppet til Giske. Der skal næringsministeren ha gjentatt sitt syn og lagt til at han «ikke kunne gjøre noe med styret nå».

- Jeg ba om at dette ble protokollert. Da sa Giske at han ikke hadde ment det slik, sier Norvik.

Mange møter
Telenor-toppen hadde senest fredag formiddag nye møter med Giske, der næringsministeren ble opplyst om at Norvik aktet å holde en pressekonferanse.

- Dette er en pressekonferanse jeg helst ikke ville ha holdt og som ikke burde ha vært nødvendig. Men vi har behov for å få fram faktiske forhold, sa Norvik.

Han understreker at han har respekt for Giskes syn om at TV 2 burde være norskeid, men påpeker at det ikke fantes noe alternativ til danske Egmont.

- Vi kunne ha latt være å selge, men da hadde ikke A-pressen hatt penger til å kjøpe Edda Media, sier han.

Norvik mener det er uheldig at Telenor er i konflikt med sin eier og frykter det kan få omdømmemessige konsekvenser. Samtidig understreker han at staten fram til nå har vært en god og profesjonell eier.

- Vi har hatt et utmerket samarbeid med Næringsdepartementet og Giske. Det har vi ambisjoner om framover også – og det skal vi klare, sier han.

SMSer
Harald Norvik opplyser også at han i forrige uke sendte en tekstmelding til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) der han spurte hva regjeringens holdning til TV 2-salget var. Bakgrunnen var nettopp den usikkerhet han mener Giske skapte.

- Jeg fikk en telefon fra statsministeren. Han sa regjeringen ikke hadde noe syn på saken, at det er styrenes ansvar og at dette også var Giskes syn.

Etterpå fikk Norvik likevel to SMSer fra Næringsdepartementet som ble sendt på vegne av Trond Giske. Tekstmeldingene ga uttrykk for at salget skulle opp i regjeringens underutvalg.

SMSene bidro til å skape ny usikkerhet i Telenor-ledelsen, og Norvik henvendte seg derfor til regjeringsråd Nina Frisak for å høre hva som lå i dette.

- Vi har fått demonstrert hvor viktig det er at staten er pinlig korrekt i utøvelsen av sin eierrolle, sier Norvik.

Han så seg også nødt til å tilbakevise antydningene om at Telenor har innledet en kampanje mot Giske, men medga at ryktene om hva næringsministeren skal ha sagt på Lorry ble viderebrakt ham av Telenor-direktør Kristin Skogen Lund, uten at hun hadde hørt uttalelsen selv. (©NTB)

Les mer:

<b>VG: Giske-uttalelse falt i samtale med Norvik</b>

<b>Opposisjonen ber Giske redegjøre</b>

<b>Her er Giskes forkl#229</b>

<b>– Giske utsatt for svertekampanje</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.