Oljefondet fortsetter å hamstre aksjer på Stockholmsbørsen, og for første gang har den samlede verdien passert 100 milliarder svenske kroner, skriver di.se.

Oljefondets favorittselskaper er storbankene Nordea, Handelsbanken, Swedbank og SEB i tillegg til blant annet ABB, Ericsson og Volvo.

Ved forrige måling i november ifjor eide oljefondet aksjer i Sverige for i underkant av 90 milliarder svenske kroner, ifølge tall fra SIS Ägarservice.

Etter de siste investeringene er oljefondet nå tredje største eier i ABB, fjerde største i Handelsbanken og Ericsson, sjette største eier i SEB og Nordea og sjuende største i Swedbank.

Lastebilgiganten Volvo er imidlertid oljefondets største investering i Sverige. Oljefondet er nå nest største eier med 5,6 prosent av aksjene, og verdien av aksjeposten har passert ti milliarder svenske kroner.

110 selskaper

Totalt eier oljefondet nå 2,3 prosent av verdiene av alle selskapene notert på Stockholmsbørsen.

Oljefondet eier for tiden aksjer i minst 110 av de i underkant 240 børsnoterte selskapene i Sverige.

Etter hvert som oljefondet har kjøpt seg opp i Sverige har det inntatt en stadig mer aktiv posisjon.

Oljefondets leder Yngve Slyngstad er for eksempel blitt med i valgkomiteen i Volvo.

- Dette er første gang fondet benytter seg av retten til å sitte i en valgkomité i et selskap. Deltagelsen er i overenstemmelse med vårt langsiktige mål om å ha nærmere kontakt med styrene for å sikre fondets eiendeler, sier Marthe Skaar hos Norges Banks pressavdeling til di.se.

Oljefondet har nå for første gang passert 4500 milliarder norske kroner og nærmer seg dermed én million kroner i snitt for hver eneste nordmann.

Les også: Ola og Kari oppfører seg som oljefondet



<b>Dyreste svenskekrone på nesten fem år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.