Den norske kronen har falt kraftig etter at sentralbanksjef Øystein Olsen for nesten tre uker siden åpnet for at Norges Bank kan kutte renten til høsten. Meldingen utløste et av de største kronerasene i historien mot både dollar og euro.

Senere har det vært til dels svært store daglige bevegelser i den norske valutaen.

«Jättebilligt»
I Sverige merker man seg også at den norske kronen har falt mye i verdi den siste tiden. Tirsdag morgen topper den svenske næringslivsavisen Di.se rett og slett med en helnorsk overskrift om den norske valutaen: «Den er kjempebillig».

I skrivende stund koster en norsk krone 1,10 svenske kroner, mens det for oss her hjemme koster 0,9 norske kroner for en svensk. Ifølge DI.se er dette det svakeste nivået for den norske kronen mot den svenske siden høsten 2008.

Dette er også et svakt nivå for den norske kronen mot den svenske dersom vi ser på historien de siste ti årene. Etter 2005 er det kun i kortere perioder at kronen har blitt handlet på så svake nivåer mot den svenske som i dag.

Kraftig comeback mot dollar

Mot amerikanske dollar har imidlertid kronen steget markert det siste døgnet.

Frem til markedene åpnet mandag morgen hadde kronen falt rundt 50 øre mot dollaren siden sentralbanksjef Øystein Olsen i slutten av juni åpnet for et rentekutt til høsten.

Mandag spratt imidlertid kronen opp mer ti øre mot den amerikanske valutaen. Mens en dollar på det meste kostet 6,26 kroner mandag - forøvrig det dyreste nivået på nesten tre år - ble den senere på dagen handlet så lavt som til 6,13 dollar.

I løpet av mandagens handel styrket kronen seg rundt 1,6 prosent mot den amerikanske valutaen. Ifølge Bloomberg News var dette den kraftigste kroneoppgangen mot dollar på ti måneder.

«Overdrevet»
I valutamarkedet satser man nå på at krone-fallet de siste ukene har vært i overkant kraftig.

- Kronesalget har vært overdrevet, så på kort sikt og for de neste tre månedene forventer vi en korreksjon mot et mer moderat nivå. Det kommer til å være volatilt de neste ukene, men bevegelsen bør gå i retning av en noe sterkere krone, sier makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til Bloomberg News.

DNB-kollega Knut A. Magnussen tror det neste store utslaget kan komme allerede onsdag.

- Morgendagens inflasjonstall kan, om utfallet blir uventet, åpenbart gi nye bevegelser i kronekursen, skriver seniorøkonomen i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.

SSB legger frem statistikk for prisveksten klokken 10.00 onsdag.

LES OGSÅ:

- Den norske kronen blir fullstendig knust

Største kroneras siden 1992

Et av historiens mest ekstreme kroneras

Her får du tre ganger så mye for pengene

Sjeføkonom: Kronen vil være like ustabil som det norske sommerværet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.