(Oppdatert artikkel. NBIM presiserer i en melding at eiendommene er verdsatt til 1,2 mrd. dollar, der kjøpspris og eierandel utgjør 49,9 prosent)

Statens pensjonsfond utland har gjort sin første eiendomsinvestering i USA, ifølge en melding mandag.

Gjennom et partnerskap med det amerikanske investeringsselskapet TIAA-CREF betaler fondet rundt 600 millioner dollar, tilsvarende om lag 3,3 milliarder kroner, for 49,9 prosent av fem eiendommer i New York City, Washington D.C. og Boston.

- Som verdens største eiendomsmarked vil USA være en viktig del av fondets langsiktige eiendomsportefølje, sier Karsten Kallevig, direktør for eiendomsinvesteringer i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet.

Selgeren, TIAA-CREF, vil fortsette å eie 50,1 prosent av hver bygning og stå for driften av eiendommene på vegne av partnerskapet, opplyses det.

Av eiendommene som inngår i transaksjonen, ligger to av bygningene i New York City, to i Washington D.C. og én i Boston. De fem eiendommene har totalt 172 450 kvadratmeter med utleieareal, og er verdsatt til 1,2 milliarder dollar.

Partnerskapet vil videre søke å investere i ytterligere kontorbygninger, hovedsakelig i de samme tre byene, fremgår det.

TIAA-CREF leverer pensjonstjenester innenfor akademiske, medisinske, kulturelle og forskningsrelaterte felt i USA, og hadde 502 milliarder dollar under forvaltning ved utgangen av 2012, opplyses det.

Transaksjonen ble gjennomført 8. februar.

NBIMs første eiendomsinvesteringer ble gjennomført i 2011 gjennom kjøp av kontor- og butikklokaler i London og Paris.

Oljefondet er fordelt med 60 prosent i aksjer, 35-40 prosent i rentepapirer og skal på sikt utgjøre inntil 5 prosent i eiendom.

Les også:
Oljefondet bruker 6,1 mrd på kontorbygg i Sveits
Oljefondet kjøper logistikkeiendom for nær 9 mrd.

Nå blir en del av denne gaten din
Oljefondet klar til å kjøpe amerikansk eiendom


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.