For et drøyt år siden ble SEB Enskildas tidligere derivatsjef Bjørn Sellæg i Oslo tingrett dømt til fem år og seks måneders fengsel. Han ble samtidig fradømt retten til å arbeide som aksje- eller derivatmegler og å inneha en ledende stilling i et meglerhus for alltid.

Les saken: Dømt for grov utroskap og skattejuks for 54 millioner

Lagmannsretten hadde nektet full bevisanke, så Sellægs forsvarer, John Christian Elden, måtte nøye seg med å argumentere for hvorfor klienten skulle ha lavere straff, da ankesaken var oppe i lagmannsretten for to uker siden.

I dommen som nå foreligger er straffen redusert fra fem og et halvt års ubetinget fengsel til tre år ubetinget og to år betinget.

- Et godt skritt på riktig vei
Som tingretten kom også lagmannsretten frem til at Sellæg bør bli fradømt retten til å arbeide som aksje- eller derivatmegler.

- Dommen er et godt skritt på riktig vei. Tingretten kom etter vår mening altfor høyt, sier Sellægs advokat John Christian Elden til DN.no.

Vil at skyldspørsmålet behandles på nytt
På vegne av Sellæg forsøker Elden også i praksis å få gjenopptatt hele saken. Det er en prosess som har gått helt separat av anken av straffeutmålingen.

- Lagmannsrettens justering er viktig, men mer avgjørende for Sellæg vil det være at lagmannsretten beslutter å behandle skyldspørsmålet på nytt. Begjæringen ligger til behandling hos tre dommere, og vi håper de åpner for full ny prøving av saken slik at han kan få renvasket seg fra anklagene, sier John Christian Elden til DN.no.

21. mai innleverte advokaten en omgjøringsbegjæring til retten. Sellæg mener to måneders opptak av meglersamtaler kan kaste nytt lys over forholdene mellom ham og Lars Ditlevsen. Disse samtalene har ikke tidligere vært gjenstand for etterforskning ettersom Enskilda opprinnelig ikke kunne fremskaffe dem. Sellægs håp er at retten vil pålegge politiet å gjenoppta etterforskningen og at samtalene vil bidra til å renvaske ham.

I tingretten ble Sellæg dømt for å ha unnlatt å oppgi til beskatning inntekter han fikk gjennom et skjult investorsamarbeid med Enskilda-kunden Lars Ditlevsen. Han ble også dømt for å ha fått overført 11 millioner kroner som tilhørte den samme Ditlevsen fra en konto i meglerhuset. Pengene endte opp som innbetaling for aksjer som aldri havnet hos Enskildas kunde.

Les også:
Sellæg: - Jeg var blendet

Vurderer å selge Sellægs Spania-luksus til foreldrene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.