Riksrevisor Jørgen Kosmo nekter for andre år på rad å godkjenne Navs regnskap.

Riksrevisjonen kan heller ikke for 2009 bekrefte etatens regnskap. I en ny rapport som ble lagt frem tirsdag ettermiddag er Riksrevisjonen særlig kritisk til en rekke punkter.

- Det er ingen annen virskomhet vi bruker mer ressurser på enn NAV. De følges med argusøyne, sier riksrevisor Jørgen Kosmo på dagens presentasjon.

Og han setter etatens relative størrelse i perspektiv:

- Det er fordi de bruker 300 milliarder kroner av et statsbudsjett på 900-1000 milliarder, poengterer Kosmo.

Nesten hver tredje krone på statsbudsjettet går altså til Nav.

Mange feil, mange mangler
"Det er påvist feil og mangler i beregning og utbetaling av ytelser og pensjoner. Svakheter i internkontrollen og i etatens ikt-systemer er hovedårsaken til feilene. Revisjonen avdekket spesielt store utfordringer på pensjonsområdet, hvor etaten tok i bruk et nytt saksbehandlingssystem i desember 2008. Feilene kan gi alvorlige konsekvenser for brukernes økonomi og livsopphold", er den krasse dommen fra Riksrevisjonen.

Den helt ferske Nav-sjefen Joakim Lystad får dermed mye å ta tak i etter bare noen få uker i jobben.

Også i 2008 nektet Riksrevisjonen å godkjenne tallene, på grunn av dårlig internt tilsyn, brudd på interne rutiner og feilaktige utbetalinger.

I januar i år ble det kjent at Nav fra og med 2007 til og med tredje kvartal i 2009 har betalt ut nesten én milliard kroner som ikke skulle vært delt ut.

- Vi oppdager for mange feil. Noen får utbetalt for lite, andre får for mye, sier Kosmo, som også peker på utingen i at mange ser på Nav som sin største fiende.

- Det er en vanskelig situsajon som førstelinjen i NAV må forholde seg til, sier Kosmo.

VG skrev i dag om riksrevisjonens rapport, men Kosmo ønsket ikke da å bekrefte at han ikke hadde godkjent Nav-tallene.

Siden Nav ble etablert i 2006 har etaten vært i ekstremt hardt vær. I oktober 2008 fikk Nav refs fra Riksrevisjonen for manglende styring av reformen, mens 2009 var preget av rapporter om manglende dagpengeutbetalinger, høyt sykefravær og manglende godkjenning av 2008-regnskapet.

Les også:

<b>- Nekter å godkjenne Nav-regnskapet</b>

- Fullstendig mangel på kontroll

<b>Vil lette trykket på Nav</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.