Norge kan redusere gassutslippene med to tredjedeler innen 2050. Kostanden for norsk økonomi tilsvarer 2.000 kroner per innbygger i året, skriver Vårt Land.

Beregningen av kostnaden ble gjort i forbindelse med at Bondevik-regjeringen nedsatte lavutslippsutvalget i 2005, med professor i klimastrategi, Jørgen Randers, som utvalgsleder.

Konklusjonen var dengang enkel: Å redusere norske utslipp med i størrelsesorden to tredjedeler innen 2050 er nødvendig, gjørbart, og ikke umulig dyrt.

 

Ifølge professor Jørgen Randers er beregningen fortsatt gyldig: 2000 kroner per person er nok.

Men åtte år etter lavprisutvalgets rapport, er Randers en desillusjonert mann. Han har et godt stykke på vei mistet troen på at nordmenn er villige til å ofre det som må til, for å nå klimamålene våre.

– Før valget i 2009 foretok mitt institutt en analyse av alle partienes miljø- og energiprogrammer der SV og småpartiene i sentrum skåret høyest. Samtlige av disse gikk tilbake, og det var da jeg begynte å tro det jeg tror nå, at folk flest ikke er villig til å gjøre et offer i bytte mot en fordel for barn og barnebarn, sier Randers til Vårt Land.

Han anslår overfor avisen at bare rundt fem prosent av velgerne er villige til å ta regningen. De øvrige kan nok uttrykke miljøbekymring, men er selv ikke villige til å bidra, mener han.

Les også: Arktis-issmelting kan sluke hele verdensøkonomien


Jorden kan bli katastrofe-varm


<b>Veksten er problemet i verden</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.