Sentralbanksjef Øystein Olsen sier Norges Bank ikke er bekymret for et fall i boligprisene, og sier dette er noe norsk økonomi kan leve med over en lengre periode.

Olsen sier i et intervju med den amerikanske næringslivsavisen Bloomberg at banken vil unngå beslutninger som kan bidra til å drive boligprisene i Skandinavias rikeste økonomi videre opp.

– Vi blir bekymret dersom boligprisene og gjeldsnivåene fortsetter å stige. Det trenger ikke å være urovekkende med et moderat fall i boligprisene, sier Olsen.

Det norske boligmarkedet har for første gang på et halvt tiår vist tegn på at boligmarkedet ikke lenger er like brennhett, en periode hvor styringsrenta har vært svært lav, noe som i sin tur har bidratt til at prisene har steget kontinuerlig.

Forrige uke valgte Norges Bank å holde styringsrenta uendret på 1,5 prosent og Olsen holdt fast på at det ikke ligger an til noen renteøkning på denne siden av sommeren 2014. Ifølge Bloomberg spår Olsen en viss tilstramming når økonomien igjen tar seg opp, trolig til sommeren.

– Det er viktig å innse at spesielt for husholdningene kan det komme en reaksjon med prisfall over en lengre periode uten at økonomien går inn i en resesjon. Selv om vi får et fall i boligprisene på årlig basis trenger, ikke det å føre til en kjede av negative impulser i den norske økonomien, sier Olsen.

Les også: - Folk kan ikke lenger krige om «50-kvadratmeterne»


<b>Én av 141 solgt i år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.