Fredag presenterte finansminister Siv Jensen den nye regjeringens forslag til endring i statsbudsjettet. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities er overrasket over kuttet i personskatten, som senkes fra 28 til 27 prosent.

- Dette er et veldig dyrt skattekutt, sier Andreassen til DN.no.

- De har brukt mye av handlefriheten sin på dette skattekuttet. Jeg hadde ikke ventet at de prioriterte dette i denne runden, sier han.

- Udramatiske endringer
Andreassen vil imidlertid oppsummere budsjettforslaget som «udramatiske endringer» for norsk øknomi.

LES OGSÅ: Statsbudsjettet: - Kan ha stor betydning for etterspørselen etter boliger

- Det har nedjustert vekstanslagene litt, men anslagene ligger fortsatt over Norges Bank og konsensus. Økningen på 4 milliarder av avkastningen på Oljefondet er på ingen måte noe som vil sette norsk økonomi i fare, sier han.

Han tror heller ikke budsjettforslaget vil ha en innvirkning på renten.

- Dette har ingen betydning hva angår Norges Bank, sier han.

Mer vekstkraftig
Regjeringen prioriterer lettelser som vil gjøre norsk økonomi mer vekstkraftig og trygge grunnlaget for velferd også i fremtiden, heter det i pressemeldingen fra Finansdepartementet.

Hovedendringen er lavere skatt på alminnelig inntekt og lavere formuesskattesats. Samlede skattelettelser utgjør om lag 8 milliarder kroner, skriver departementet.

LES OGSÅ: - Kunne kanskje tatt i mer

Regjeringen foreslår derfor at satsen på alminnelig inntekt reduseres til 27 prosent både for selskaper og personer.

«På den måten reduseres det norske skattenivået generelt og man vil få mer igjen for å arbeide, spare og investere», argumenterer regjeringen.

Også formue skal skattes lettere, hvis de blå for budsjettet gjennom Stortinget. Regjeringen foreslår å redusere formuesskattesatsen med 0,1 prosentenhet til 1 prosent. Stoltenberg-regjeringens forslag til grunnlagsutvidelser og økning i bunnfradraget i formuesskatten til 1 million kroner opprettholdes.

Arveavgiften fjernes helt.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.