Den siste tiden har flere politikere og økonomer varslet nedgangtider for norsk økonomi. Spesielt Norges oljeavhengighet er fryktet av mange. Tidligere i år la Finansdepartementet frem perspektivmeldingen, som viser at Norge om femti år vil mangle et beløp tilsvarende 6 prosent av dagens BNP i statsbudsjettet.

- Når de fleste snakker om at vi lever av oljepengene tar de feil, for vi lever av avkastningene på oljefondet, ikke av pengene fra det faktiske oljesalget. Derfor er oljeavhengigheten fullstendig misforstått, sier sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First til DN.no etter dagens Econadebatt.

Han var invitert for å snakke under Econas debatt om at Norge kan havne i en luksusfelle med store underskudd dersom det ikke gjøres nye innovative grep.

Andreassen mener det er for stort fokus rundt oljen, og at det ikke er noen grunn til å krisemaksimere et fall i oljeindustrien.

- Fallet som vil komme i oljeindustrien vil ikke være i nærheten av så fatalt som for eksempel boligkrakket i Spania, sier Andreassen.

Under dagens debatt understreket han flere ganger ovenfor politikkere og tilskuere at han tror det er liten sannsynlig for at oljefondet vil være brukt opp i løpet av de neste årene, men at dette ikke betyr at vi kan lene oss tilbake og hvile på laurbærene.

Les også på DN.no: Spetalen hevder Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner

- Må kvitte oss tullete intensiver

- Problemene som nå kommer frem kan løses om vi bare fjerner de tullete insentivene som politikerne har bommet noe på. Det er mye vi kan gjøre, men da må vi ha et ønske om å tenke smart, sier sjefsøkonomen.

Formueskatten, landbrukspolitikken og beskatningen av bolig i Norge, mener han er eksempler på bom fra politikernes side. Andreassen tror enkle grep rundt disse teamene er vil sikre at Norge ikke havner i en «luksusfelle».

- På boligsiden har vi en beskatning som grovt favoriserer investering i bolig fremfor andre investeringer, i tillegg har vi gjort veldig feil i formueskatten da den skaper en underbeskatning på bolig som er helt urimelig, sier Andreassen til DN.no etter dagens Econadebatt.

- Vi har heller ikke innrettet oss godt i landbrukspolitikken, ett eksempel er osteimporten.

Andreassen foreslår også å økte pensjonsalderen med to år, for å skape ytterligere produktivitet blant de eldre.

Les også på DN.no:

<b>Han har skapt milliarder for Røkke</b>

<b>Tesla har elektrifisert E6</b>

Ikke fritt frem
Til tross for dette tror ikke Andreassen det vil være fritt frem for bruk av oljepengene, tvert imot anbefaler han å senke handlingsregelen fra fire til tre prosent. Andreassen mener dette er et av de første grepene som skal til for å hindre at statsbudsjettet skal havne i minus.

- Den norske oljeindustrien er allerede i nedgang, og vi ser at Norge taper posisjonen i det internasjonale markedet, dette er tegn på at vi må gjøre noe, men jeg tror ikke det ser så mørkt ut som mange skal ha det til, sier Andreassen.

DN.no har fjernet uttalelser fra statssekretær Hilde Singsaas i denne artikkelen.

Les også:
Eiendomsbransjen anbefaler borgerlig boligpolitikk
Frykter venstrevridd scenario i Tyskland
Spetalen hevder Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.