Statoil har i år sitt beste leteår noensinne, men også ifjor tjente konsernsjef Helge Lund gode penger.

I skattelistene for 2011, som ble offentliggjort natt til fredag, står han oppført med en inntekt på 12,6 millioner kroner. Dette fører ham helt til topps på listen over topplederne i de store norske statlige selskapene.

Helge Lund har en formue på 10,8 millioner kroner og betalte ifjor 5,7 millioner i skatt.

På de tre neste plassene følger Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad og Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg, som alle tjente mer enn ni millioner kroner ifjor. Baksaas har størst formue av toppsjefene på listen. Han har 31,1 millioner kroner på bok.

Som en kuriositet: Hvis statsminister Jens Stoltenberg hadde stått på denne listen, ville han ha havnet nest nederst med sin inntekt på under 1,4 millioner kroner ifjor.

Solid posisjon i ruskeværet
Statoil håver inn penger:

Reversering av pensjoner og store salgsgevinster jekket opp Statoils resultat i andre kvartal i år, og over hele linjen leverte Statoil langt bedre enn analytikerne på forhånd hadde ventet.

- Vi har bra industriell fremgang og gode leteresultater. I 2012 har vi gjort fem store funn, noe som gjør dette året til det beste leteåret noensinne, sa Helge Lund på resultatpresentasjonen.

- Den solide finansielle posisjonen i ruskeværet vi ser rundt oss i verdensøkonomien tror vi er en styrke for Statoil, la han til.

Les: Helge Lund overrasker

Ledere i statseide selskaper har hatt en kraftig lønnsøkning de siste årene:

Sjefene i de åtte børsnoterte statseide selskapene har tjent nesten 1 milliard kroner siden finanskrisen.

Lønnsøkningen til de 75-80 personene som til enhver tid utgjør konsernledelsen i Statoil, DNB, Yara, Hydro, Telenor, SAS, Kongsberg Gruppen og Cermaq, har vært 2,75 ganger høyere enn den generelle lønnsveksten i samfunnet, skrev Dagens Næringsliv i sommer.

Les mer: Kraftig lønnsøkning for ledere i statseide selskaper

 

Helge Lund forsvarte de fete lønnstilleggene:

- Et lønnssystem, også for ledere, må stå ut i fra flere kriterier, sa han til DN.no i slutten av juli.

- Det ene er at det må stå seg i det samfunnet man opererer i. Det må tiltrekke seg de rette medarbeiderne slik at man utvikler en best mulig bedrift. Og systemet må struktureres slik at det driver prestasjoner i selskapet.

Videre viste Lund til at Statoil følger statens retningslinjer for lederlønninger.

- Jeg mener vi har en fornuftig tilnærming til dette området, sa han.

Les saken her: Helge Lund forsvarer fete lønnstilleggDN.no tar forbehold om at listen kan inneholde feil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.