Sjefene i de åtte børsnoterte statseide selskapene har tjent nesten 1 milliard kroner siden finanskrisen.

Lønnsøkningen til de 75-80 personene som til en hver tid utgjør konsernledelsen i Statoil, DNB, Yara, Hydro, Telenor, SAS, Kongsberg Gruppen og Cermaq, har vært 2,75 ganger høyere enn den generelle lønnsveksten i samfunnet, skriver Dagens Næringsliv.

Avisen har gjennomgått toppsjefenes lønn og bonus de siste tre åra og funnet ut at utbetalingene til konsernledelsen i de åtte selskapene er på totalt 940 millioner kroner siden 2009, og da er pensjonskostnader holdt utenfor.

De tundt ti sjefene på trinnet under Helge Lund, Rune Bjerke & co. raker inn på blant annet bonuser og "langsiktige incentivprogrammer", viser DNs gjennomgåelse.

Det er Yara som troner på toppen, like foran Statoil, med utbetalinger på over 165 millioner kroner til konsernledelsen i årene 2009-2011.

- Ute av proporsjoner
Styreleder Bernt Reitan i Yara forsvarte lederlønningene i VG nylig:

– Yara opptrer i tråd med Statens retningslinjer for lederlønn, som ble justert i 2006. Gode resultater er viktig for selskapet, og det er ingen tvil om at selskapets resultater henger sammen med ledelsens prestasjoner, sa han.

Også Statoil og DNB forsvarer lederlønningene.

Leder Anders Folkestad i fagforeningen Unio mener imidlertid at lederlønningene har løpt løpsk:

– Selv om dette er viktige jobber, er disse lønningene ute av proporsjoner. Det fremstår som urimelig i forhold til det folk flest får av formaninger om moderasjon, sier han.

Les også: Giske kaller inn styreledere for å diskutere lønn

<b>18 prosents lønnsøkning for toppsjefene</b>


<b>Toppsjef i staten økte lønna med 64 prosent</b>

<b>Millionlønn for milliardtap</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.