Fredag utnevner statsminister Jens Stoltenberg en ny energiminister etter Åslaug Haga. Han vil også benytte anledningen til å flytte på flere Ap-statsråder.

Ifølge NRK skal Sylvia Brustad bli ny næringsminister, mens nåværende næringsminister, Dag Terje Andersen, blir arbeids- og inkluderingsminister. Bjarne Håkon Hanssen tar over som helseminister.

Det melder NRK, som viser til ikke-navngitte kilder fredag.


Les fredagens leder i DN: Slutt for Haga

Les også: - Ingen er uerstattelige

SV-statsrådene vil bli sittende i de samme departementene som nå, men blant Senterpartiets folk kan det skje forandringer som følge av Hagas avgang som statsråd og Sp-leder.

Brekk er et naturlig valg
Sentrale kilder i Senterpartiet mener det vil være en klar forbigåelse av Lars Peder Brekk om han ikke blir minister fredag.

Etter at Åslaug Haga trakk seg som både olje- og energiminister og Senterpartileder torsdag meldte raskt spørsmålet om hvem som blir hennes arvtaker i den rødgrønne regjeringen. Debatten raser fram mot utnevnelsen i ekstraordinært statsråd fredag rundt to kandidater: Fungerende Sp-leder Lars Peder Brekk eller samferdselsminister, og Sps nestleder, Liv Signe Navarsete.

Flere sentrale folk i Senterpartiet (Sp) hevder det er naturlig at fungerende Sp-leder Lars Peder Brekk enten blir landbruksminister eller olje- og energiminister. Noe annet ville være en klar forbigåelse, ifølge Nationen.

"Må inn i regjeringen"
Flere av Sps sentralstyremedlemmer mener fungerende partileder må inn i regjeringen og i regjeringens underutvalg sammen med Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen.

– Sp-lederen bør være statsråd når partiet er i regjering, sier Senterkvinnenes leder Margaret Eide Hillestad. Hun får medhold av Sp-ordfører Stein Håland.

– Det er en hevdvunnen skikk, sier han til Dagens Næringsliv.

Debatten i stortingsgruppen skal torsdag ha vært påvirket av at Navarsete ikke kom hjem fra en reise i Asia før torsdag ettermiddag.

Ny Sp-dronning
Men selv om Brekk seiler opp som Hagas erstatter i regjeringen tegner det til at nok en kvinne inntar Sps lederverv.

Partiet kommer trolig til å holde et ekstraordinært landsstyremøte like etter sommerferien, ifølge Dagsavisen. Hovedformålet blir å velge ny partileder, og Navarsete har lenge vært favoritt til ledervervet.

– Hun er «the one and only» for partiet, sier Sps stortingsrepresentant fra Hedmark, Trygve Magnus Slagsvold Vedum, til Dagsavisen.

Etter at Haga i april varslet sin avgang som leder ble Navarsete raskt utropt som påtroppende dronning. Kilder som står Brekk nær har sagt til Dagsavisen at han da ikke ønsket å ta noen kamp med Navarsete om hun ønsket ledervervet.

Forskjellig kjemi
Hvem av de to kandidatene som passer best i regjeringssamarbeidet er uvisst. Men Professor Anders Todal Jenssen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap hevder at Brekk ikke vil passe like godt inn i personkjemien som har eksistert mellom regjeringstoppene Haga, Stoltenberg og Halvorsen.

– Haga og Halvorsen har svært ulik bakgrunn klassemessig og sosialt, men de er svært like i temperament og væremåte. Blir det fungerende leder Lars Peder Brekk som tar over blir situasjonen en helt annen. Liv Signe Navarsete passer nok bedre inn, sier han til Dag og Tid.

Landbruksminister
Brekk selv skal ha et ønske om å bli landbruks- og matminister. Terje Riis-Johansen var torsdag aktuell til å overta Åslaug Hagas posisjon som energiminister, men skal ikke ha lyst til å forlate sin stilling som landbruksminister. Liv Signe Navarsete skal også ha et ønske om å fortsette som samferdselsminister, skriver Nationen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.