- Vi er nødt til å vise at det er mulig å fortsette et normalt arbeid. Vi har hatt muligheten til å drive departementene gjennom helgen og de to siste dagene, men det skal ikke være lov å lamme hele det styrende Norge på den måten det ble forsøkt. Jeg syns det er godt å være tilbake i kontorene, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud til DN.no.

Varemottak
Litt før halv ti onsdag morgen ble hun tatt imot av departementsråd Ingelin Killengreen i regjeringsbygget R5, som huser i alt seks departementer. Men statsråden måtte, som alle de andre ansatte som vil komme tilbake de nærmeste dagene, benytte bakdøren til varemottaket i Munchs gate, der den svarte Mercedes'en brøytet seg vei forbi en lastebil med matleveranser.

R5 er det første bygget som er frigitt av politiet etter bombeangrepet som krevde åtte menneskeliv i regjeringskvartalet forrige fredag.

Inngangspartiet, som ligger ovenfor den hardt rammede Høyblokken, kan ikke brukes enda, og skadene er også tydelige inne i bygget. Det første som møtte pressen ved utgangen av heisen i fjerde etasje var et stort, knust vindu der glasset såvidt hang på plass. At vinduet har utsikt mot en indre lysgård, vitner om eksplosjonens voldsomme kraft. Men utover dette er skadene begrensede, og datautstyr og nettverksforbindelser er inntakte.

 

Ødelagt lysestake, intakte rosebed
På kontoret til Aasrud var det bare en lysestake som ble skadet. Den ligger fortsatt i tre biter i vinduskarmen. Men fra det samme vinduet ser man tydelig de store skadene på Høyblokken som huser statsministerens kontor og justisdepartementet noen titalls meter over plassen.

- Det er en påminnelse om hva vi har vært gjennom, og hvilken ufattelig tragedie det er. Det er ufattelig at ikke flere er blitt skadet eller drept, sier Aasrud når hun skuer utover plassen.

- Men et lite symbol er jo at rosebedet utenfor statsministerens kontor er uskadd, sier hun med referanse til den massive blomstermarkeringen på Rådhusplassen i Oslo mandag kveld.

Pressenning på Høyblokken
Onsdag begynte Statsbygg å dekke Høyblokken med pressenning på østsiden for å sikre arbeiderne som jobber innenfor det avsperrede området mot rasfare. Det eksakte skadeomfanget er fortsatt ikke kjent: bygget ikke er befart fordi politiets etterforskning ikke er avsluttet. Aasrud sier det dermed fortsatt er umulig å si hvorvidt bygget må rives eller kan rehabiliteres.

- Når jeg ser på bygget med det blotte øye så ser det ut som det er store skader. Men de som kan noe om dette må ta stilling til om det er mulig med rehabilitering og hva kostnadene for det vil være i forhold til nybygg, og om det er ønskelig. De må sjekke grunnmur og struktur.

Andre deler av regjeringskvartalet er mindre skadet. Statsbygg melder onsdag ettermiddag at Bæringssystemet i flere bygg er sjekket, og at det ikke er funnet synlige skader på bærende elementer i hverken Y-blokken, S-blokken, Finansdepartementet Høyesterett eller R4. Sistnevnte huser olje- og energidepartementet og nærings- og handelsdepartementet, og er sammen med Høyblokken det mest skadde. Også her skal det settes opp sikkerhetsduk på hele fasaden.

Aasrud sier til DN.no at Finansdepartementets ansatte i løpet av få dager også vil kunne begynne å innta sine vante kontorer.

2,4 mrd "ikke usannsynlig"
Når det gjelder totalkostnaden for skadene i regjeringskvartalet, sier Aasrud at anslaget til eiendoms- og utviklingsselskapet Oslo S. Utvikling (OSU) - opptil 2,4 milliarder kroner - "ikke høres usannsynlig ut".

Statsråden understreker at det ikke bare er en symbolsak når hun og 20 medarbeidere i departementet som er ansvarlig for regjeringens bygg alle statsansatte er de første til å flytte tilbake til regjeringskvartalet.

- Vi er nå lederdepartementet og det er naturlig at vi tar i bruk departementet først. Og det er vikitg sånn ren faktisk, for vi får brukt kapasiteten på it-systemet på faste linjer her og slipper å bruke det bare på fjern-aksess. Det er operativt viktig at de som kan sitte på faste pc-er og faste linjer bruker dem. For da kan fjernaksessen frigjøres for de som faktisk trenger det, forklarer hun.

Regjeringen skal i løpet av få dager ta endelige beslutninger om hvilke lokaler de forskjellige departementene som er rammet skal bruke mens rehabiliteringsarbeidet pågår i regjeringskvartalet, forteller Ingelin Killengreen til DN.no.

Det er behov for 2.000 kontorplasser, og Statsbygg har sendt en liste med 6.000 mulige plasser, som nå er ute til vurdering hos de forskjellige departementene. Dette må være lokaler som er lette å sikre, og som helst er på gangavstand fra forsvarsdepartementet i Kvadraturen, der Statsministerens kontor skal holde til den kommende tiden.

Statsbygg uttalte til DN.no igår at det gjenoppbygningen i regjeringskvartalet vil kunne ta minst ett til to år.

Les mer:

Gjenoppbyggingen vil ta minst ett til to år

Skadet regjeringsbygg klart for bruk denne uken

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.