Utgiftene på statsbudsjettet har økt med 40 prosent til 907,5 milliarder kroner i årene Kristin Halvorsen (SV) har vært finansminister, ifølge statsregnskapsstatistikk som Statistisk sentralbyrå la frem igår, skriver Dagens Næringsliv.

I samme periode har prisene i Norge steget med knapt ti prosent.

Dette er en massiv utgiftsvekst, som vanskelig lar seg stoppe, mener professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.

- Dette er en tung bølge, og det er ikke bare å stoppe den. For hvert år har det vært en sterk vekst i overføringer til kommuner, til trygder og så videre. Dette er ikke midlertidige utgifter som bare kan reverseres, sier hun.

Årene den rødgrønne regjeringen har bak seg vil dermed stå i skarp kontrast til perioden som kommer.

I DN i forrige uke forsikret finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) at hans ambisjon er å få ned veksten i utgiftene.

Eldrebølgen kommer
SSB-tallene viser at utgiftene til trygder og pensjoner øker med «bare» 34 prosent i perioden. Forskningsdirektør Ådne Cappelen påpeker imidlertid at trygdeutgiftene kommer til å øke markert i årene som kommer, etterhvert som etterkrigskullene når pensjonsalder.

- Nå er vi i bunnen av eldrebølgen. Det er nå fremover at alderspensjonene skal begynne å dra seg til. I det perspektivet er det vanskelig å kutte, sier Cappelen til avisen.

Sjeføkonom i kommunenes interesseorganisasjon (KS), Per Richard Johansen, mener det er behov for en debatt nå om hvor langt velferdsstaten skal strekkes.

- Hvis vi venter med den debatten til 2020 og statskassen er tom, blir utfordringen mye større, sier Johansen til DN.

Les også: - Alle bør ha angst for hollandsk syke

<b>- Vi kan ikke fortsette slik</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.