Etter det Dagens Næringsliv kjenner til skal minst én av de tre som var imot ansettelsen av Rune Olsø ha ringt til eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet allerede samme dag som styremøtet.

Likevel skal det gå over to uker til styret får tilbakemelding fra departementet.

Trond Giske ventet helt til torsdag kveld med å be om settestatsråd når han ble informert forrige onsdag. Ettersom det ikke var noen statsråd torsdag, kan oppnevnelsen dermed først skje fredag i neste uke, mer enn to uker etter at departementet ble varslet om striden i styret. .

- Det virker som Trond Giske har håpet at saken ikke ville komme frem i offentlighetens lys, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til Dagens Næringsliv.

«Styrets ansvar»
Næringsminister Trond Giske var på høstferie igår, og svarte per sms på DNs spørsmål om hvorfor han ventet helt til torsdag med å be om settestatsråd når styreleder varslet allerede forrige onsdag om situasjonen.

«Det var først i kjølvannet av ansettelse av konsernsjef i Entra at situasjonen ble slik at settestatsråd ble påkrevet», skriver Giske.

– Men hvorfor vente i åtte dager? Jan Tore Sanner mener du da stilltiende aksepterte flertallets beslutning ved ikke å foreta deg noe. Det var altså først da mediene kom på banen du tok affære, ikke da styreleder varslet?

«Departementet kan ikke overprøve en ansettelse i et styre, uansett selskap. Det er styrets fulle og hele ansvar etter aksjeloven. Hvis aksjelovens rolledeling mellom styre og eier hadde vært brutt, hadde opposisjonen hatt en usedvanlig mye skarpere tone. Og med god grunn», skriver Giske.

- Ikke oppe før nå
Statsminister Jens Stoltenberg sier til DN at det hittil ikke har vært noen saker departementet skal håndtere og at spørsmålet om settestatsråd derfor ikke har vært oppe før nå.

– Fordi det er reist mange spørsmål er det viktig at vi får en statsråd som kan håndtere dem og få avklart om det er noe eier skal forholde seg til. Jeg vil at det ikke skal være tvil om at den kontakten håndteres på en ryddig måte. Hittil har det ikke vært noen saker som departementet skal håndtere, sier Stoltenberg til DN.

– Styret har allerede i forrige uke henvendt seg til departementet?

– Jeg kjenner saken bare fra mediene. Trond Giske ringe meg igår kveld (torsdag kveld, red.anm.) og ba om å få oppnevnt en settestatsråd. Han er opptatt av at det er kommet så mange spørsmål som han mener det er vanskelig å forholde seg til fordi han er inhabil. Settestatsråden må undersøke om det er noe eier skal forholde seg til. Det avgjørende er at hittil så har det vært riktig at Giske ikke har forholdt seg til spørsmålet om ansettelse av konsernsjef fordi uansett skal ikke en statsråd mene noe om ansettelse av en konsernsjef og fordi han i tillegg er inhabil.

– Settestatsråden må ta stilling til om eier har tillit til styret?

– Jeg vil ikke gå inn på enkeltheter hva settestatsråden skal ta stilling til inntil personen er på plass.

– Hvordan er det å få en ny kompisansettelse i fanget?

– Dette er styret som har vurdert det, hvor ifølge mediene et flertall har ønsket og et mindretall ikke har ønsket Olsø som konsernsjef. Det er ikke politisk bestemt, sier Stoltenberg.



Les mer:
Hatlen: – Orienterte eieren om en krevende situasjon
- Partiansettelse med milliongevinst
- Giske er ikke inhabil

Les også: - Blir ikke bedre leder av å tjene ti millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.