- Lønnsøkningen blant lederene i de statseide selskapene har vært mye høyere enn den generelle lønnsveksten. Når du samtidig tar med at en gitt prosent av fem millioner kroner er ganske mye mer den gitte prosenten av 350.000 kroner, tenker jeg at vi på feil vei, sier nærings- og handelsminister Trond Giske til DN.no.

Mandag holdt Giske pressekonferanse hvor han orienterte om saker departementet har jobbet med siden høsten 2011, samt om planene fremover. Et av punktene på listen var aktiv eierskapspolitikk - noe som har stått høyt på dagsorden det siste året.

- Vi jobber med å følge opp Stortingets forventning om moderate lederlønnstillegg i de statlige og delstatlige selskapene. Jeg må bare si at der lykkes vi ikke godt nok, sa Giske under presentasjonen.

- Lite vitenskaplig grunnlag
Giske mener problemet bunner i at den enkelte styreleder og det enkelte selskap påstår at høye lønninger er nødvendig i deres tilfelle.

- Men så blir totaliteten feil, sier han og tilføyer:

- Det er lite vitenskapelig grunnlag for å si at en person blir en veldig mye bedre leder av å tjene ti millioner i stedet for fem millioner.

Møte med styrelederne
Nylig kalte Giske inn styrelederne i flere av selskapene til møte for å diskutere Stortingets mål om at «lederlønningene skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsdrivende».

- Vi vil diskutere hva vi kan gjøre for å få den totaliteten vi ønsker. På en eller annen måte må vi få kommunisert at vi faktisk mener at dette er alvorlig. At de hverken gjør seg selv eller oss en tjeneste når de sørger for disse lønnstilleggene. Tvert i mot kan det skade vår egen konkurranseevne. Dersom det fører til at oppslutningen om ansvarlig lønnsoppgjør blant vanlige arbeidstakere blir mindre, så kan konkurranseevnen vår også bli dårligere fordi lønnsveksten blir for høy.

Les saken: Giske kaller inn styreledere for å diskutere lønn

- Ikke så markedsstyrt
Ifølge Giske vil møtet bli holdt en gang over sommeren. Han har riktignok nok allerede gjort seg opp en mening om hva som bør legge føringene for fremtidens lederlønninger.

- Jeg tror først og fremst man må tilnærme seg på følgende måte: Hva slags kompetanse og kvaliteter ser man etter i den lederstillingen. Så får man kartlegge hvem man er ute etter, og finne det lønnsnivået som gjør at personen tar jobben.

- Sannheten er at det ikke er så markedsstyrt som man tror. Tvert i mot. Som næringsminister har jeg vært med og sagt nei til enkelte styreledere som har kommet til mitt kontor med store forslag om bonuser og ekstra goder til sittende konsernsjef. Selv om det ikke har blitt noe av, har konsernsjefen blitt sittende og formodentlig gjort en god jobb. Det er altså ikke bestandig at det er styrt av at man er i ferd med å miste en konsernsjef eller ikke klarer å tiltrekke seg de rette ute.

Til høsten har Giske planer om å styrke departementets eierskapsavdelig ved å ansette ti nye personer. I tillegg til å jobbe med å moderere lederlønningen, skal avdelingen blant annet bruke tid på å øke antall kvinnelige styreledere, forteller Giske.

Les mer: Den norske stat er Europas største børshai

Giske frykter for norske arbeidsplasser

Regjeringen rydder opp i eksportfinans-kaoset (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.