Øystein Stray Spetalen tar et voldsomt oppgjør med vestlige storbankers rolle i krisen i Europa og med en kapitalisme han mener ikke er bærekraftig.

Vest-Europas befolkninger er rammet det verste økonomiske tilbakeslaget siden depresjonen på 1930-tallet.

Situasjonen er mer dramatisk enn nordmenn flest kan fatte, sier investor og milliardær Øystein Stray Spetalen i et intervju Magnus E. Marsdal i Manifest Analyse har gjort med investoren og som Dagens Næringsliv har fått tillatelse til å gjengi store deler av mandag.

– Det er en gisselsituasjon. Bankene terroriserer hele samfunn. Med råvarespekulasjon driver de matpriser til himmels, eller de setter ulevelig rente på lån stater som Hellas er helt avhengige av. Denne utpressingen rammer befolkningen, og bidrar overhodet ikke til verdiskaping, sier investoren til Manifest Tidsskrift.

Intervjuet publiseres i dag på www.manifesttidsskrift.no i forbindelse med at Spetalen deltar på Manifest Årskonferanse tirsdag, om kapitalismen og den økonomiske krisen.

-Latterlige 80-tallsdogmer
Spetalen tegner et bilde av kapitalismen i krise: Suppekjøkken og matstasjoner må settes opp i by etter by, fra Hellas og Italia til Spania og Storbritannia. I Aten overlater arbeidsløse foreldre barna sine på kirketrappa.

Spetalen mener finansbransjen må krympes og spekulasjonen holdes nede, mens det må satses stort, kunnskapsbasert og langsiktig på industri.

– Alt pratet om frihandel og markedsteorier er latterlige 80-tallsdogmer som faktisk ikke fungerer i virkeligheten. Den kortsiktige gleden ved å flytte industri til fattige lavkostland, hva oppnår man rundt neste sving? Jo, at man underminerer bærekraften i sin egen økonomi og skaper en katastrofe for eget samfunn. Dette har jeg forgjeves forsøkt å fortelle til Høyre, sier Spetalen.

Spetalen tror folk flest rundt om i Europa nå er møkk lei av politikere som bare er ute etter egen karriere og ikke bryr seg om vanlige folk, men er fulle av store ord.

– Jonas Gahr Støre, for eksempel, er flink til å snakke. Men det er bare store, tomme ord, sier Spetalen til Manifest Tidsskrift.

- Spetalen har helt rett

Uavhengig rådgiver Svein Haga, tidligere banksjef i Bergen Bank, forløperen til DNB og tidligere viseadministrerende direktør i Sparebanken NOR, gir Spetalen rett i mye.

– Spetalen har helt rett i at bankene har hatt altfor enveis fordeler av å ta sjanser, og så blir de berget hvis det går dårlig. At bankene har hatt et betydelig ansvar for gjeldskrisen, er det ingen som helst tvil om, sier Haga til Dagens Næringsliv.

Haga er sjokkert over at det kun var noen få akademiske miljøerer som har sett dette komme.

– Det kom ingen advarsler fra kredittilsyn, finansdepartementer eller sentralbanker om at en gjeldskrise var under oppbygging. Slik at det er ikke bare spørsmål om å kunne regulere. Det var også manglende markedsinnsikt og oversikt som gjorde at dette fikk gå for langt, sier Haga.

Han mener vi har et problem med at vi ikke har felles kontroll av hele verden. Vi har ikke noe internasjonalt system, kun lokale kredittilsyn, sier Svein Haga til DN.

Les også: Advarer mot utviklingen i Europa

Europas neste katastrofe


- Hele greia er dødsdømt

Frykter fattigopprør i Europa



- Det er utrolig hva man kan få nordmenn til å tro


Øystein Stray Spetalen tror Vesten kan kollapse (2011)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.