Aldri før har vi delt ut så mange høye poengsummer i våre mobiltester som i år. Tre telefoner har utmerket seg som solide toppmodeller: Sony Xperia Z, HTC One og Samsung Galaxy S4. Vi har allerede latt Xperia Z og HTC One duellere; nå er tiden kommet for å sette HTC One og Galaxy S4 opp mot hverandre.

HTC One er den seneste toppmodellen fra selskapet som i Androids første år var ledestjernen. Men etter lanseringen av Galaxy S2 har Samsung tronet suverent, med salgstall på linje med Apples Iphone.

Jeg må understreke en ting først: Uansett hvilken av disse to man velger får man en svært god smarttelefon. De to er mer jevne enn ulike, men passer litt ulike typer av brukere. Selv om det kåres en vinner, bør du se like mye på hva ved de to telefonene som passer din smak før du velger.

Design
Det punktet hvor det er lettest å kåre en vinner.

Samsung har fem tommer stor skjerm, mens HTC har 4,7 tommers skjerm. Begge telefonene har omtrent de samme målene, men HTC One er noe tykkere. Det skiller 15 gram i vekt.

I estetikk og materialvalg er det derimot stor forskjell. HTC One har et eksklusivt og tiltalende utseende med et helstøpt aluminiumskabinett. Den ligger bedre i hånden takket være en buet bakside og føles kompakt og fin. S4 er preget av plast, lite eksklusiv og man kan trykke inn bakdekslet, noe som gir et lite solid inntrykk.

HTC har i tillegg to store høyttalere montert i front som gir svært mye bedre lyd når man bruker den innebygde høyttaleren.

HTC One er derfor vinner på design.

 

Multimedia
Begge telefoner har svært gode skjermer. Jeg finner ikke noen særlig forskjell på Samsungs AMOLED-skjerm og HTCs LCD3-skjerm. HTC One er mer lyssterk, og dermed bedre i dagslys.

HTC One har bedre innebygde høyttalere og lydfiltrering fra Beats. Et bra tiltak, men Beats-filteret er ikke justerbart i seg selv og passer best til Beats hodetelefoner. Samsung har justerbart lydfilter som er mer avansert å bruke, men ofte bedre.

Samsung har definitivt best samtalelyd og best mikrofon.

Det mest tungtveiende i denne kategorien er kameraet. Begge telefonene tar veldig bra bilder, men det er forskjeller. Samsung har 13 megapiksler, mens HTC har fire. Men megapiksler er ikke alt. HTCs bilder er mindre, men mer detaljerte enn Samsungs og mer fargeekte. HTC har også videre vinkel enn de fleste telefoner.

Samsung tar igjen med god skarphet og kontrast, og sett side ved side er det ofte Samsungs bilder som ubehandlet ser best ut med vanlige brukerøyne.

Begge kameraene er funksjonsrike. De kan spille inn animasjoner, fjerne uønskede objekter fra et bilde og kombinere gruppebilder til ett hvor alle smiler. Samsung kan bruke begge kameraene på telefonen samtidig, både til bilder og video, noe som nok blir veldig populært på sosiale medier.

Alt i alt er Samsung Galaxy S4 best på multimedia.

 

Ytelse
Samsung Galaxy S4 blir laget i to utgaver, med to ulike prosessorer. Vi har testet den minst heftige, som er den eneste som er på markedet ennå.

Alle våre ytelsesmålinger viser at de to telefonene ligger side om side i rå ytelse. HTC har en bittelitt svakere prosessor, men dette merkes ikke i målingene eller i reell bruk.

Disse telefonene yter omtrent det doble av hva storselgeren S3 yter.

Det er større forskjeller innen batterikapasitet. De fleste dager må jeg lade S4 med en gang jeg kommer hjem fra jobb, mens HTC One varer hele dagen, ofte halve neste dag også.

Strømsp#229sfunksjonen til HTC er også mer effektiv.

HTC vinner derfor denne kategorien.

Pris
Begge telefonene koster rundt 5000 kroner uten abonnement. Jeg regner med begge to vil være tungt representert i kampanjer gjennom hele sommeren, så det bør være gode muligheter for å gjøre gode kjøp.

Det er umulig å kåre en vinner her, siden telefonene koster nøyaktig det samme.

 

Brukervennlighet
Samsung og HTC har ulik tilnærming til brukeropplevelsen på telefonene sine. HTC gjør valg for å forenkle avanserte funksjoner, mens Samsung fokuserer mer på rik funksjonalitet.

Jeg synes HTC er flinkest til å tilpasse det grafiske uttrykket til de fleste brukernes behov. På HTC One har de også innført en ny hjemmeskjerm som gir oppdateringer fra nyheter og sosiale nettverk, ut fra brukerens preferanser. Jeg tror HTCs tilnærming er best for nye brukere og de som ikke er spesielt interessert i telefonen i seg selv.

Samsungs hjemmeskjerm er stort sett slik den har vært de siste par årene. Samsungs store fortrinn ligger i funksjonaliteten. Det ligger så mange apper og tjenester forhåndsinstallert på S4 at man kan oppdage nytt i dagevis etter å ha kjøpt telefonen. Her er det blant annet programvare for kaloritelling og trening. Alt er oversatt til norsk og alle appene er gjennomarbeidet og gode til sitt bruk.

Begge telefonene har veldig gode versjoner av standardtjenester som e-post og kalender. HTC tar ett stikk ved å ha et bedre tastatur.

Brukeropplevelse er veldig subjektivt og vanskelig å generalisere. Vi ønsker å prioritere behovene til lite avanserte brukere, og dermed vinner HTC One.

Entusiaster og avanserte brukere vil ofte foretrekke Samsungs brukeropplevelse.

Konklusjon
Her har vi to telefoner som begge er svært gode. Man begår ingen stor tabbe uansett hvilken man velger. Jeg vil anbefale S4 til entusiaster og avanserte brukere, og til de som allerede har kjøpt ekstrautstyr til S3.

HTC One er telefonen for de som er opptatt av design og vil ha en toppmodell med lavest mulig brukerterskel.

I denne duellen, skrevet mest med tanke på gjennomsnittsbrukere, er det HTC One som vinner tre av fem kategorier.

Følg vår anmelder på Twitter:













Se også disse testene: