- Saudi-Arabia vil kun fryse produksjon dersom Iran og andre større oljeprodusenter gjør det, sier Saudi-Arabias visekronprins Mohammad Bin Salman til Bloomberg fredag.

Oljeprisutviklingen så lang fredag.
Oljeprisutviklingen så lang fredag. (Foto: Infront)

BAKGRUNN: Saudi-Arabia vil godta produksjonsfrys med Iran

Like etter intervjuet ble publisert falt oljeprisen med nær to prosent, ettersom en avtale om produksjonsfrys blir mindre sannsynlig (se graf).

Saudi-Arabias visekronprins Mohammed bin Salman. Foto: Hasan Jamali/AP Photo/NTB scanpix
Saudi-Arabias visekronprins Mohammed bin Salman. Foto: Hasan Jamali/AP Photo/NTB scanpix (Foto: Ap)

- Det er fryktelig vanskelig å få Iran til å gå med på dette, sier analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

Iran ligger i dag på en daglig oljeproduksjon på omtrent 3,2 millioner fat. Iran har selv uttalt at landet vil opp på de samme produksjonsnivåene som de var på før sanksjonene – omtrent fire millioner fat per dag.

- Det blir ikke noe produksjonsfrys fra Saudi-Arabia med mindre Iran er med. Iran øker produksjonen og skal fortsette med dette fremover, sier han.

Vil ikke kutte

I februar offentliggjorde Opec-landene Saudi-Arabia, Qatar og Venezuela en avtale med Russland om å fryse oljeproduksjonen, forutsatt at andre store oljeproduserende land ble med.

- Saudi-Arabia legger ballen fullt og helt på banehalvdelen til Iran, sier Schieldrop.

For omtrent to uker siden sendte Qatars oljeminister ut melding om at 15 oljeproduserende land, som står for rundt 73 prosent av den globale produksjonen, støtter frys av produksjonen. Iran var ikke en av disse landene.

Det ble varslet at landene vil møtes 17. april. Iranske myndigheter har sagt de vil delta i oljetoppmøtet, men det er lite som tyder på at Iran vil gå med på et produksjonskutt i april.

Full forståelse for produksjonsøkning

- De fleste hadde ventet seg at de kan oppnå en frysavtale uten Iran. De fleste av de andre oljeproduserende har full forståelse for at Iran må få øke noe oljeproduksjonen noe, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Hun tror oljeprodusentene kan få til en frysavtale under møtet senere denne måneden.

- Kartellet har klart å komme seg forbi slike motsetninger tidligere. Enn så lenge er ikke alt håp ute for å få til et produksjonskutt under møtet, sier hun.

I intervjuet med Bloomberg la visekronprinsen også frem planer om å Vil lage gigantfond som blir dobbelt så stort som Oljefondet og å børsnotere deler av det statlige oljeselskapet Saudi Aramco.

Les også på DN.no:

Avviser suspekt betaling til "bestikkelses-fabrikk"  

Denne amerikanske 11-åringen har landet en 90 millioners-avtale med matvaregigant  

Norsk aktivitetsindikator varsler raskere nedtur (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fått med deg denne? Tesla-sjefen viste frem sin nye volummodell Model 3 for første gang.

Her presenterer Elon Musk sin nye elbil
Tesla-sjefen viste frem sin nye volummodell Model 3 for første gang.
22:43
Publisert: