Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) la mandag frem et budsjett der han legger opp til å bruke rekordmye oljepenger det neste året. Nå skal de nye regjeringspartiene Høyre og Frp bruke de tre kommende ukene til å forsøke å sette et blåblått preg på budsjettet.

Selv om Johnsen bare bruker 2,9 prosent av oljefondet - betydelig mindre enn handlingsregelens grense på fire prosent - mener han den påtroppende regjeringen ikke kan øke pengebruken ut over de 135 oljemilliardene som ligger i budsjettet.

- Pengebruk ut over vårt forslag vil øke presset på konkurranseutsatte næringer og finansiell stabilitet, advarte Johnsen i finanstalen i Stortinget mandag.

Få ekstramilliarder
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener også den påtroppende regjeringen ikke kan plusse på så veldig mange milliarder uten at Norges Bank vil løfte rentebanen. Norges Bank har nemlig lagt til grunn at neste års budsjett vil inneholde en oljepengebruk på 136,2 milliarder kroner i sin prognose for den videre utviklingen i styringsrenten. Dersom pengebruken økes ut over dette kan resultatet bli høyere rente og sterkere krone.

- Norges Bank har som sagt lagt til grunn en bruk av oljepenger på 136 milliarder, og det er én milliard høyere enn i budsjettet. De kan kanskje gå et par milliarder over uten at Norges Bank reagerer på det. Det kan være en mulighet, sier Aamdal til DN.no.

En annen mulighet er at vekstanslagene for norsk økonomi det neste året justeres ned. Det kan nemlig gi rom for å øke oljepengebruken noe.

- Da må en ny regjering be Finansdepartementet gjøre en ny vurdering av vekstbildet. Det kan være at informasjonen vi har fått helt den siste tiden ikke i stor nok grad har fått farget anslagene de har brukt og at man med enda en måned vil legge mer vekt på det. Men store endringer i de vurderingene tror jeg ikke vi vil komme til å se. Det vil overraske meg om Finansdepartementet en måned senere kommer og nedjusterer veksten kraftig, sier Aamdal.

Han er uansett usikker på om en ny regjering vil plusse på oljepengebruken spesielt mye.

- Det spørs om de vil det. Om det økonomiske bildet ikke endrer seg, så vil jeg tro at de egentlig ikke kommer å gjøre noe i det hele tatt når det gjelder bruken av oljepengene, men de vil omdisponere midlene i betydelig grad. De kan pynte litt på det og vri tingene i den retningen de ønsker, sier Aamdal.

LES MER:

<b>Alt om statsbudsjettet</b>

Fikk ikke se budsjettet på forhånd

- Det beste budsjettet for næringslivet på åtte år

Regjeringen tror på svakere vekst

De rødgrønne bruker 135 oljemilliarder

Sjeføkonom: De blåblå bruker «nok i alle fall 10 milliarder mer» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.