Onsdag formiddag legger finansminister Siv Jensen (Frp) frem revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen spår lavere vekst, høyere ledighet og lavere oljepris.

- Budsjettet gir et ganske solid push i økonomien vår, på tilsvarende 1,1 prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp). Det er mer enn vi venter at bnp vil stige med i år, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til DN.

Han viser til at det reviderte budsjettet er klart mer ekspansivt enn budsjettet som ble vedtatt i november ifjor, og viser til at det er en kraftig økning i utgiftene.

I det reviderte budsjettet kommer det blant annet frem at regjeringen legger opp til å øke oljepengebruken med 10,4 milliarder kroner, sammenlignet med budsjettforslaget i høst.

- Det er en større økning i overføringene fra oljefondet enn jeg trodde, sier Andreassen.

- Det er et budsjett som bidrar til at veksten i Norge holder seg oppe. Mer enn jeg trodde regjeringen ville foreslå, understreker han.

- Kan ikke fortsette sånn

Andreassen i Swedbank viser til at økningen i overføringene fra oljefondet har vært store.

- Det vi vet er at vi kan ikke fortsette sånn, sier han.

Han peker på at vi fortsatt ligger langt innenfor handlingsregelen på fire prosent.

- Men det er fordi at fondet har blitt så innmari stort på grunn av kronekursen. Hvis kronekursen stiger vil det, alt annet like, trekke fondet ned, sier Andreassen.

Ifølge ham må vi derfor basere oss på at vi har et lavere oljefond enn det vi har bokført.

- Det at vi ligger på 2,8 prosent, sier egentlig at vi ikke ligger så godt an. Dels fordi fondet er større enn det jeg tror det egentlig er, det er påvirket av midlertidige forhold. Men også fordi jeg tror det blir tungt å oppnå fire prosent realavkastning, sier Andreassen.

Norges Bank har meldt i fra om dette over lengre tid, og sjeføkonomen tror sentralbanken har rett i dette.

- Egentlig er tre prosent blitt det nye fire. Det er ingen som snakker om at vi kan ha et uttak på fire prosent. At vi ligger på 2,8 betyr ikke at vi har så mye å gå på.

Reduserer behov for lavere renter

Andreassen viser til at det reviderte busjettet isolert sett reduserer behovet for at Norges Bank kutter renten ytterligere.

- Finanspolitikken gjør mer av jobben, og jeg tror det kan være riktig vurdering. Det er bedre å bruke målrettede tiltak i budsjettet, enn å senke en rente som allerede er svært lav i en økonomi hvor storparten ikke har godt av lav rente.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tolker også budsjettet som ekspansivt.

- Nettopp ekspansiv finanspolitikk er en av grunnene til hvorfor vi ikke tror at oljenedturen ikke skal gi store ringvirkninger på andre næringer, slik at norsk økonomi unngår resesjon, skriver han i en oppdatering.

Også Syed peker på at dette isolert sett reduserer behovet for rentekutt.

- Men vi har hele tiden ventet kun ett rentekutt til fra Norges Bank. Videre har vi ventet at det kuttet ikke kommer før på høsten i år. Vi tror fortsatt på dette rentekuttet, men sannsynligheten for det er altså noe lavere enn tidligere antatt, skriver han, og understreker:

- Dagens ekspansive budsjett minker i alle fall sannsynligheten betraktelig for at det blir minusrente fra Norges Bank.

Les alt om revidert statsbudsjett her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Nå kan du gå på tidenes Pol-smell

- En lite klok måte å vise dette på

Håver inn i hett boligmarked

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;h4 &gt;Har du fått med deg denne?&lt;/h4&gt;&lt;h4 &gt; &lt;relation source="brightcove" sourceid="dnPlay_4884771394001" &gt;&lt;field name="title"&gt;Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå&lt;/field&gt;&lt;field name="shortdescription"&gt;Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt; &lt;/h4&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Revidert_nasjonalbudsjett" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.