Planen om å redde kypriotiske banker ved å ta opptil 9,9 prosent av vanlige folks sparepenger gjor analytikerne nervøse for smitteeffekter, skriver Dagens Næringsliv.

- Illevarslende. Vi mener handlingene som foretas på Kypros vil oppildne bekymringen for innskudd i svakere banksystemer, skriver storbanken Barclays i en fersk analyse.

Ifølge DN overgår amerikanske kommentatorer hverandre i å idiotforklare redningspakken til Kypros.

«Verre enn Lehman Brothers», skriver Forbes-kommentator Eamonn Fingleton, mens Henry Blodget i Business Insider skriver at «denne sprø avtalen kan ødelegge langt mer enn Kypros».

Det er neppe uventet at også investor Øystein Stray Spetalen benytter anledningen til å gi et spark til EU etter bankskatten.

- EU er storindustriens, storkapitalens og den etablerte sosialdemokratiske og kvasihøyre-moderate politiske elite sitt organ for å undertrykke demokratiet og enkeltmennesket, sier han i en kommentar til Finansavisen.

Risikerer stormløp
President Nicos Anastasiades sa i en tale på søndag ifølge NTB at prisen kypriotiske bankkunder må betale for landets økonomiske problemer er den beste løsningen for landet.

Det internasjonale pengefondet (IMF) og Kypros' partnere i eurosonen krever at bankkundene må betale en engangsskatt på opptil 9,9 prosent av innskuddene sine for at Kypros skal få utbetalt krisepakken på 10 milliarder euro. I tillegg skal selskapsskatten økes med 2,5 prosentpoeng til 12,5 prosent.

President Nicos Anastasiades må få godkjent Det internasjonale pengefondets (IMF) og EUs kriselån for at bankene ikke skal kollapse, men om han ikke får gjort det før bankene åpner igjen tirsdag morgen etter en fridag, risikerer han et stormløp av engstelige kyprioter som avslutter kontoene sine og tar ut alle sparepengene.

Vil spare de minste sparerne
En kilde nær presidenten sier søndag kveld at det jobbes med å få til et nytt forslag til engangsbeløpene som må betales på bankinnskudd i Kypros banker.

Det opprinnelige forlaget var at det må betales en sum på 6,7 prosent av innskudd på under 100.000 euro, og 9,9 prosent på innskudd over 100.000. Det arbeides nå med å se på om dette kan endres til et 3,0 prosent for innskudd under 100.000 og 12, 5 prosent for innskudd over 100.000.

Det sier en kilde som ønsker å være anonym, til nyhetsbyrået Reuters. Han understreker at dette vil skjerme småsparerne.

TV-tale
President Anastasiades holdt søndag en TV-sendt tale for å forklare befolkningen at tiltakene som troligs settes i gang er nødvendige for å unngå bankkollaps.

– Løsningen vi nå legger fram er ikke den vi ønsket, men det er den minst smertefulle løsningen slik som ting er nå, sa han.

– Vi valgte den minst smertefulle løsningen, og jeg bærer alt politisk ansvar for det, la han til. Han oppfordret samtidig alle de politiske partiene i landet til å godkjenne EUs krav når parlamentet møtes mandag.

Ifølge presidenten vil tusenvis av mindre firmaer gå konkurs på grunn av likviditetsproblemer uten avtalen, som regjeringen ble presset til å godta.

For bare noen dager siden sa finansminister Michalis Sarris at en skatt på bankkunder ville være «katastrofal for Kypros og eurosonen».

Selv om EU-parlamentets president Martin Schulz mener det er riktig at bankkunder må bidra til å løse krisen, er han skeptisk til den strenge avtalen.

– Løsningen må være sosialt akseptabel. Den må endres, for eksempel til en grense på 25.000 euro, sier han til den tyske avisen Welt am Sonntag.

Stengte banker
Det er skatten alle bankkunder risikerer å måtte betale, som har skapt sjokk og raseri på Kypros. Sinte kyprioter sto i kø allerede lørdag, før kriselånet var blitt godkjent, for å ta ut så mye som mulig fra de åpne minibankene.

Nasjonalforsamlingen på Kypros skulle egentlig stemme over den kontroversielle bankskatten søndag, men avstemningen er blitt utsatt, ifølge kypriotiske medier på grunn av oppstandelsen blant parlamentarikerne. Tre av partiene i nasjonalforsamlingen har allerede gjort det klart at de ikke vil støtte forslaget.

TV-kanalen Sigma melder at presidenten er i forhandlinger med sentralbanken om at filialene skal holdes stengt en ekstra dag, fram til onsdag, for at de folkevalgte skal rekke å komme til enighet før kypriotene får mulighet til å ta pengene sine ut av banken.

Les også: Europas neste katastrofe
- Europa har tent to dynamittkubber


Sparerne må bære kostnadene for Kypros' kriselån

Kypros må innføre engangsskatt på inntil 9,9 prosent av alle bankinnskudd


Tyskland trosser euro-partnere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.