Statoil er blitt en av McKinseys beste kunder i Europa, og McKinsey-konsulent Tore Myrholt er blitt selskapets best betalte partner i Norge, på grunn av sitt gode forhold til Statoil.

Nå har Myrholt fått skattekrav på over 18 millioner kroner for årene 2003 til 2005, etter at inntekter som er oppgitt å være kapitalinntekt, er vurdert til å være lønnsinntekt, skriver Dagens Næringsliv.

I tillegg venter det et nytt skattekrav for årene 2006-2008, som etter DNs beregninger vil være cirka 21 millioner kroner for Myrholt alene.

-Jeg anser min private økonomi og skatteforhold som private, og ønsker ikke å kommentere disse, sa Myrholt til DN i en epost før helgen. Han besvarte ikke henvendelser igår.

I år etter år har Myrholt ligget i toppen av ligningslistene i Asker, senest i 2009, hvor han oppga en inntekt på 70 millioner kroner.

Tilbyr tvungent utbytte
Totalt har partnerne ved McKinsey & Cos Oslo-kontor har fått skattekrav på rundt 128 millioner kroner for årene 2003 til 2008. Elitekonsulentene oppga bonuser som kapitalinntekt. Skattemyndighetene mener det er lønnsinntekt.

Skattekravene mot partnerne for 2006-2008 er ifølge selskapet ikke endelig avgjort.

Fra 2006 til 2009 overførte samtlige partnere i McKinsey sin andel av overskuddet til privateide holdingselskaper for å unngå lønnsinntektsbeskatning.

Skattemyndighetene har nå tilbudt partnerne i McKinsey å komme seg ut av skattefloken ved å ta tvungent utbytte av sine holdingselskaper, og betale vanlig utbytteskatt på det tvungne utbyttet. Dette opplyser seksjonssjef ved Skatt Øst Monica Sivertsen til DN.

Hun understreker at Skatteetaten har tilbudt denne løsningen til brukere av indre selskap generelt.

Ønsker ingen antydninger
En av partnerne i McKinsey er Svein Harald Øygard, som blant annet ledet arbeidet med skattereformen i 1992. Senere har han hatt en gjesteopptreden som sentralbanksjef på Island, mens han var partner i McKinsey. Øygard er nå etterlignet for seks millioner kroner i det skattesystemet han selv var med på å designe.

- Jeg har aldri fått og det er ingen grunn til å tro at jeg noengang vil få så mye som en krone i tilleggsskatt, sier Øygard til DN.

- Vi vil minne om at skatteunndragelser er en alvorlig forbrytelse, og vil på det sterkeste anbefale at artikkelen ikke inneholder slike antydninger, sier McKinseys talsmann Andy Whitehouse i en epost til Dagens Næringsliv.

Les også: Konsulentfirma forvalter 33 milliarder for sine partnere


<b>Følger nøye med på advokatkontorene</b>

<b>Leder DN: Kreativ skatteplanlegging</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.