Statsbudsjettet for 2015 kom på termin. Ikke så rart, kanskje, når fødselen har vært så grundig planlagt. Datoen har vært klar i flere måneder allerede.

På radioen onsdag morgen fortalte finansminister Siv Jensen at hun «har gått høygravid i flere uker, og i dag er det forløsning». Tegnene på at det nærmer seg, har vært tydelige. Regjeringen har hatt kynnere i avisen i flere uker med små og enda mindre nyheter fra budsjettet.

– Norge er et godt land å bo i, sa den vordende mor da hun hadde inntatt Stortingets talerstol og var klar for forløsning.

Kanskje sa hun det for å berolige den lille. Det kunne jo så lett blitt komplikasjoner, for eksempel som følge av innsnevringen ved handlingsregelen. Eller bompenger – som for Fremskrittspartiets velgere oppleves som en navlestreng rundt halsen.

– Innkrevingen av bompenger bør bli smartere, sa Jensen.

Før mente Frp at bompenger var svært langt unna smart. Nå kom det ikke et eneste smertehyl. Det virket som om hele partiets stortingsgruppe – inkludert finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter – hadde fått epidural på forhånd.

Fødselen var over på bare 40 minutter. Den nyfødte veide så mye som 1328,9 milliarder. Likevel trengte ikke Jensen så mye som en våt klut på pannen, bare en slurk vann av og til. Og et oppmuntrende smil fra jordmor Erna Solberg, som fulgte nøye med og hvisket råd og tips til den nybakte mor da hun fikk sette seg.

Den første som kom på barselvisitt, var Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen. Hun var ikke imponert.

– Dette er et budsjett for økte forskjeller, sa Marthinsen.

Det er ikke uvanlig at en nyfødt baby er litt blå. Men denne babyen var faktisk blåblå. Hagesæter var – naturlig nok – mer begeistret.

– Det er ingen tvil om at dette budsjettet er et ektefødt barn, sa han.

– Det lover jo godt, sa Kristelig Folkepartis Hans Olav Syversen, som skal være fadder.

Men på sitt milde vis listet Syversen opp alle feil og mangler ved budsjettet. Den andre fadderen, Venstres Terje Breivik, var rett og slett skuffet over den nyfødte, selv om han prøvde å holde igjen kraftuttrykkene «i nuets indre kjenslestorm».

– Det endelige statsbudsjettet må ha en miljøprofil av et helt annet format og omfang enn dagens forslag, sa Breivik.

Da SVs Snorre Valen tittet ned på det nyfødte budsjettet, var hans første reaksjon at det lignet på Margaret Thatcher. Fra Valen er ikke det noe kompliment.

– Det er stygt å se på, sa Valen.

Han fremstilte budsjettet som et rent misfoster. Valen fikk det til å høres ut som om «Jensens baby» var oppfølgeren av «Rosemary’s baby», skrekkfilmklassikeren fra 1968.

– Det viser seg å være et statsbudsjett som bare en mor kan elske, sa Valen.

Jensen forlot Stortinget ikke lenge etter fødselen. Budsjettet lot hun være igjen i Stortinget. Nå er det overlatt til budsjettforhandlingene. Om fire–fem uker får vi se hvordan det har klart seg.

Det er ikke helt som å sette en nyfødt baby ut i skogen. Bare nesten.

Før hun gikk, skrøt Jensen av sitt avkom.

– Mange mennesker i dette landet har sett seg lei på at det ikke blir asfaltert nok, sa hun.

Nå blir det mer asfalt.

– Og det er jeg fornøyd med, sa Jensen.

Jensen er blitt mor. Også til 1200 kilometer ny asfalt.

Les også:
Nå er dette USAs største hodepine
Kraftig løft på Oslo Børs
Nordea-kunder fikk trippeltrekk  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.