Investorer tok ut svimlende 33 milliarder dollar fra amerikanske verdipapirfond i løpet de første sju månedene i år, ifølge Investment Company Institute, som er den nasjonale sammenslutningen av amerikanske investeringsselskaper.

Nå velger mange investeringer de mener er tryggere, som obligasjoner.

Hvis dette tempoet fortsetter, vil mer penger trekkes ut av disse fondene i 2010 enn i noe år siden 1980-tallet, med unntak av da den globale finanskrisen toppet seg høsten 2008, skriver The New York Times.

- Oppturen føles ikke reell
Etter hvert som amerikanerne i større grad har blitt ansvarlige for sin egen pensjon har de pløyet penger inn aksjer med så stor tillit at halvparten av landets husholdninger nå eier aksjer direkte eller gjennom fond, som er den desidert mest populære investeringsformen.

- For mange vanlige mennesker, føles ikke den økonomiske oppturen som noe reelt. Folk kommer ikke til å løpe til aksjemarkedet før de føler tryggere på sysselsettingsvekst og bærekraft i den økonomiske oppturen, sier senioranalytiker Loren Fox i Strategic Insight til The New York Times.

Oppfatningen om at aksjer er trygge og lønnsomme investeringer over tid, har fått seg et skudd for baugen, på samme måte som nedgangen i boligprisene mangel på jobbtrygghet de siste årene har forandret amerikanernes følelse av økonomisk sikkerhet, skriver avisen.

Les også: 20 års nedtur for vanlige folk

- Folk har mistet mye penger i aksjemarkedet
I et par måneder i begynnelsen av dette året, så det ikke så galt ut for aksjeinvesteringer. Investorene hadde tro på vekst og satte igjen pengene sine i aksjemarkedet.

I mars og april steg det amerikanske aksjemarkedet 8 prosent, og 8,1 milliarder dollar strømmet inn i verdipapirfond.

Men så kom en besk revurdering av USAs økonomiske utsikter: arbeidsledigheten holdt seg høy og jobbveksten privat sektor nektet å ta av.

Aksjemarkedet steg syv prosent forrige måned, da det ble klart at bedriftenes inntjening var i ferd med å komme til hektene.

Likevel trakk investorene 14,67 milliarder dollar ut av aksjefond, ifølge estimater The New York Times har hentet inn.

Dette var tredje måned på rad med fondsflukt.

- Folk har mistet mye penger i aksjemarkedet de siste ti årene, mens det har vært en opptur i obligasjoner. Så da er det ikke rart folk setter pengene sine i obligasjoner i stedet. I de finansielle markedene er det en selvinnlysende sannhet: strømmen følger resultater, sier konsernsjef Charles Biderman i fondsforskningsfirmaet TrimTabs til The New York Times.

Les også:
- Nå er frykten tilbake i markedet
Tøffe tider for USAs økonomi
- God sjanse for globalt aksjerally

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.