Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

SICILIANSK:
Vinprodusent Antonio Benanti lager noen av de beste vinene fra Etna-regionen på Sicilia. Per Thrana les mer

Han må vaske druene rene for vulkanaske

Likevel lager Antonio Benanti Sicilias beste vin.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Faren min var farmasøyt av yrke. En dag var han på en restaurant og så til sin forundring at det ikke fantes én god vin fra Sicilia på vinkartet. Det ville han gjøre noe med, sier vinmaker Antonio Benanti.

Hans far Giuseppe Benanti foretok en studie av jordsmonnet og de forskjellige drueplantene øya. Undersøkelsene pågikk i fem år.

– Da min far overtok vineriet på Etna for 24 år siden, var det ingen kvalitetsvin på Etna. De begynte å komme først for 20 år siden, sier Antonio Benanti.

Farens satsing på druer, jordsmonn og oppbindingsmetoder har gitt avkastning. Resultatet er fabelaktige og særegne viner som viser hva regionen er god for. Familien har dyrket druer siden 1600-tallet. Giuseppe Benanti forlot farmasifaget, og gikk tilbake til til familiens røtter.

– Vår første vin kom i 1992. Far eksperimenterte mye i starten, det var ingen å måle seg med den gang. Nå er det mange, og flere blir det, nesten hver dag, sier Antonio Benanti.

Vinmarkene ligger mellom 1000 til 1400 meter opp på Etna. Jorden er vulkansk, og soleksponeringen god.

Middelhavets Burgund
Vinregionen Etna på Sicilia er blitt kalt Middelhavets svar på Burgund, og har de siste ti årene virkelig fått et oppsving. Regionen evner å produsere elegante viner, til tross for det varme klimaet. Vinproduksjon har alltid vært den viktigste delen av landbruket på Sicilia, men tidligere ble nesten all produksjon levert i bulk til fastlandet. Tilveksten av nye, unge og målbevisste vinprodusenter har vært stor de siste årene. De ønsker å lage vin på gamle metoder på dette særegne jordsmonnet. Bruken av lokale druer og tradisjonelle produksjonsteknikker som strekker seg helt tilbake til romertiden har gjort Etna til et av de mest spennende vinområdene akkurat nå.

– Vi må tenke enkelte terroir innad på Etna, vi ønsker å vise de små forskjellene, sier Antonio Benanti.

Vulkanen bryter ut tre til fire ganger årlig.

– Det er noe vi må leve med og ta hensyn til. Vi må til og med vaske druene om det skjer under innhøstingen.

Selv er Benanti utdannet økonom. Som 28-åring vendte han tilbake til familiebedriften og begynte å jobbe sammen med broren Salvino og pappa Giuseppe.

– Alle druestokkene våre er gamle og frittstående busker som ikke trenger vanning. Gamle druetyper produserer best kvalitet. Skulle vi utvide, måtte vi ha plantet nytt, da ville det gått ut over kvaliteten.

48025 Pietramarina 2007
Benanti
Sicilia, Italia
Kroner 284,20, bestilling
91 poeng
Gaia Wine & Spirits
Mineralsk duft med innslag av sjasmin, vanilje og honning. Nydelig fylde på smak med frisk syre og flott konsentrasjon. Alltid en av Italias beste hvitviner. Laget av 80 år gamle vinstokker av druen Carricante. Drikk nå til 2020. Passer til hvit fisk og lyst kjøtt.

91 Serra della Contessa 2004
Benanti
Sicilia, Italia
Kroner 295, spesialbestilling
91 poeng
Gaia Wine & Spirits
Dufter av mørke bær, plommer og krydder med innslag av blomster. Kommer fra 100 år gamle stokker som aldri har hatt phylloxera. Bløt og moden frukt på smak med lett avslipte tanniner. Lang og elegant utgang. Benantis beste rødvin. Drikk nå til 2017. Til grillet kjøtt og okse.

49474 Rosso di Verzella 2009
Benanti
Sicilia, Italia
Kroner 184,30, bestilling
87 poeng
Gaia Wine & Spirits
Dufter av nøtter, rips og blomster. Strukturert med flott stofflighet på smak kombinert med frisk syre og en lett tørr finish med tydelige tanniner. Bra lengde og kjølighet. Drikk nå til 2017. Passer til lam.

48535 Bianco di Caselle 2008
Benanti
Sicilia, Italia
Kroner 184,10, bestilling
86 poeng
Gaia Wine & Spirits
Floral duft med innslag av gule frukter og lette krydder. Fyldig og bløt frukt på smak med fin struktur. Balansert syre og bra lengde. Drikk nå. Til hvit fisk og kylling.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Har du fått med deg disse matvideoene?