Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Drivhus-baren

Tekst
Alle foto: Evy Andersen

Alle foto: Evy Andersen

Torgata Botaniske har åpnet floral cocktailbar med vannplanter.

Såkalt hydroponi, eller vannkultur, er å dyrke planter i næringsløsning uten tilstedeværelse av jord. Denne noe intrikate metoden blir blant annet brukt av Nasa på deres romekspedisjoner. At samme teknikk benyttes av en cocktailivrig gjeng i Oslo ­sentrum, er kanskje ikke like åpenbart.

– De har fått seg et lite sjokk i starten, sier Stian Vaagland (37), og henviser til en ansamling buktende klatreplanter.

Han er en av grunnleggerne bak Torggata Botaniske – en floral cocktailbar som nylig åpnet i krysset Torggata/Bernt Ankers gate. Vaagland og medgrunnleggerne ­Veronica Vollund (30) og Daniel Gjerde Fouché (37) ­ønsker å være et grønt og friskt tilskudd på Oslos allerede etablerte cocktailscene.

– Det er en sped begynnelse, sier Vaagland og peker på et vakkert herbarium innkapslet i glass som pryder barens innerste rom.

– Vi har lyst til å følge urtene fra frø til drink i et tretrinnssystem, sier kompis og bidragsyter Gabriel Bøen fra Oslo Husgartner, også omtalt som «den grønne engel».

Tretrinnssystemet vil si fra frø, videre til herbarium og så ut i fritthengende hydroponiske systemer på barens vegger.

Han medgir likevel at det kanskje ikke er det lureste å starte en sånn bar i Oslo på vinterstid. Luftfuktigheten holdes nå konstant på 57 prosent, og taket prydes av kveilende gullranker. De er kanskje improgartnere, men med fartstid fra toneangivende utelivsinstitusjoner som Internasjonalen, No. 19, Bar Boca og Parkteatret, vet gjengen et og annet om å drive bar.

– Brennevin er jo urtebasert. Det er noe de fleste glemmer. Vi kan godt lage klassiske drinker, men vi ønsker å inkludere flest mulig botaniske elementer, sier Vaagland.

Rød basilikum, sitronmelisse og tørkede roseblader er bare noen av ingrediensene. En av husets favoritter er Fjelltinktur, en frisk mikstur av akevitt, chartreuse, ingefær, agurk og blomkarse, men selve signaturdrinken på Torggata Botaniske er en twist på den klassiske mojitoen. Gjengen har laget sin egen blanding av mynte, ­sitronmelisse og honning, tappet ferdig på små flasker med silketrykketiketter, klar til å mikses med rom.

Hobbybotanikerne tok over lokalet i mars ifjor, og det har vært en lang vei fra halalslakter til den frodige hagen man opplever i dag.

– De små marmorbordene er faktisk de gamle bordene til Pigalle på Grønland. Og veldig mange av lampene har vi laget selv. Vi synes det var essensielt at man skulle få en helhetlig opplevelse, nesten sånn at man ble pakket inn i rommet, sier daglig leder Veronica Vollund.

– Plantene er jo levende vesener, sier Vaagland før han supplerer:

– De gir ro og sørger for en deilig atmosfære. De tar opp vår noe dårlige lukt og slipper ut den gode.

Se også:
HELLSTRØMS KLASSIKERE:  Côte de boeuf topper indrefilet, mener Eyvind Hellstrøm

SKIGUIDEN: Få nordamerikanske skisteder kan måle seg med Jackson Hole

SIGNATURRETTEN: Slik lager du Lofotstuas mølje

KOM I FORM: Topp formen før konkurranse med Johan Kaggestad

DRINKDYRKING. Torggata Botaniske bruker Nasa-metoder for skaffe ingredienser til drinkene

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.