Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Det er eksklusive whiskyflasker som lanseres på torsdag

Det er eksklusive whiskyflasker som lanseres på torsdag

Det blir kamp om denne whiskyen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det er et topptungt whiskyslipp denne gang. Vi har plukket ut de ti mest spennende kjøpene.

I whiskyens verden skjer det mye spennende, og stadig flere destillerier kaster seg inn i kampen om konsumentenes oppmerksomhet. Men fremdeles er det ingen land som kan måle seg med Skottland når det gjelder utvalg og interesse.

Noe dette slippet i all tydelighet viser. Av 42 lanserte produkter er hele 30 av dem skotske single malts.

Whisky ikke er en beskyttet tittel med geografiske begrensninger slik som for eksempel druebrennevinet konjakk, som kun kan lages i Cognac i Frankrike. Whisky kan lages over hele verden.

Japan har lenge vært store på whisky, og har klart å bygge seg opp et svært godt renommé med sine rene og komplekse utgaver. De siste årene har også de skandinaviske landene kommet på banen. De imponerer med tidlig kvalitet.

Whisky, whisky og bourbon

Ordet whisky kommer fra det gæliske uisge beatha som betyr livets vann. På samme måte som akevitt – aqua vite, og det franske eau de vie. I dag skriver de fleste land whisky, på samme måte som i Skottland, mens de i Irland slenger på en 'e' og får whiskey. Selv om stadig flere destillerier i USA destillerer single malt whisky er det fremdeles bourbon, som er laget av en hovedvekt av mais, de er mest kjent for.

Men i verdenen av whisky er det stilen single malt som er den aller mest ettertraktede. For å få betegnelsen single malt må den ifølge Scotch Whisky Regulations komme fra kun ett destilleri, bestå av 100 prosent maltet bygg og være lagret minimum tre år på eikefat.

Og det er altså single malts det i hovedsak handler om i dette brennevinsslippet, selv om det også gjemmer seg andre gode perler i listen, og for whiskyentusiasten er det mye spennende som venter.

Med store navn som Macallan og Springbank, og få tilgjengelige flasker, er det grunn til å forvente køtilstander når spesialpolene åpner torsdag.

En av flaskene som det nok blir mest rift om er Springbank 21 YO

Springbank har i lang tid vært en favoritt blant whiskyfolket, og med denne lanseringen beviser de hvorfor. Springbank 21 YO er sjeldent kompleks og balansert med en lang og rik utgang. Den er intet mindre enn fantastisk. Det kommer kun 30 flasker til Norge og de er jevnt fordelt på de forskjellige spesialpolene.

Det blir kvotering med kun mulighet for én flaske per kunde.

En gjenganger i spesialslippene er den amerikanske bourbonen Four Roses. Four Roses bruker 10 forskjellige oppskrifter på sine bourbons og blender deretter disse, og i denne lanseringen er det en blend av ulike oppskrifter som har vært lagret henholdsvis 20, 15 og 14 år.

Resultatet er en svært kompleks og balansert bourbon med god konsentrasjon på smak.

En annen spennende bourbon i slippet er Rabbit Hole «Dareringer» PX Sherry Finished. Som navnet tilsier, har den avsluttet lagringen med seks måneder på fat som tidligere har vært benyttet i produksjonen av Pedro Ximénez sherry, noe som har gitt den en fyldig og dyp smak. Med en av de hyggeligste prisene i slippet, er denne et veldig godt kjøp.

Sterke dråper fra Egersund

En spennende nyhet fra Norge er Vardberg Born Cask Strenght.

Berentsens Brygghus i Egersund fikk med seg Frank McHardy fra Springbank som mentor og i 2018 startet de sin whiskysatsing med et mål om å lage verdens beste whisky basert på norske råvarer.

I dette slippet lanseres det 248 nummererte flasker som er cask strenght, det vil si at whiskyen i flasken inneholder den alkoholstyrken whiskyen har når den kommer rett fra fatet. I dette tilfellet hele 60 prosent. I april kommer de med ytterligere 2000 flasker, men da med en alkoholprosent som er nedjustert til 48 prosent.

De har brukt en blend av tidligere bourbon og oloroso-sherryfat, og whiskyen fremstår konsentrert og fruktig, men alkoholen merkbart høy. Et spennende første forsøk fra Egersund.

Produktene blir tilgjengelig i Vinmonopolets spesialbutikker torsdag 16. mars. Pressen ble invitert til å teste 34 av 42 produkter.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

De 10 mest spennende kjøpene i slippet:

94

Navn: Springbank 21 YO

Produsent: Springbank , Skottland

Pris: 3419,20 Varenummer: 15444101 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections

30 flasker. Kompleks duft med tørket frukt, steinfrukt, lær, sjokolade og karamell. Bløt og nydelig balansert med en fin fatsødme og en lang, rik utgang. Nytes som den er. TW

92

Navn: Pakten - Lochranza Distillery 1997

Produsent: Oslo Håndverksdestilleri , Skottland

Pris: 3774,00 Varenummer: 15102701 Utenfor sortiment, Importør: Oslo Håndverksdestilleri AS

60 flasker. Kompleks, fruktig duft med søte epler, tropisk frukt og vanilje. Konsentrert smak med fin balanse og en lang fruktig utgang. Nytes som den er. TW

92

Navn: Spheric Spirits Mortlach 1999

Produsent: Spheric Spirits , Skottland

Pris: 5125,00 Varenummer: 15435801 Utenfor sortiment, Importør: Palmer Spirits

60 flasker. Kompleks duft med sitrus og stenfrukt, tre og vanilje. Bløt og kompleks på smak med fin sødme og en lang, fruktig utgang. Godt balansert. Nytes som den er. TW

91

Navn: Four Roses Small Batch 2022

Produsent: Four Roses Distillery , USA

Pris: 1898,10 Varenummer: 13804501 Utenfor sortiment, Importør: Pernod Ricard Norway AS

96 flasker. Kompleks duft med sødmefull frukt og fat. Blodappelsin og vanilje. Konsentrert smak med fin sødme og en tørrende og lang utgang. Nytes som den er. TW

91

Navn: Glenfarclas Family Casks Cask #2384 2004

Produsent: J&G Grant , Skottland

Pris: 2899,00 Varenummer: 15444201 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections

30 flasker. Rik, fatpreget duft med tørket frukt, nøtter, noe sjokolade og bær. Konsentrert smak med en fyldig munnfølelse og flott lengde. Nytes som avec. TW

90

Navn: Method & Madness Single Pot Still Irish Whiskey - French Chestnut Cask Finish

Produsent: Midleton Dist. , Øvrige , Irland

Pris: 849,00 Varenummer: 15433601 Utenfor sortiment, Importør: Pernod Ricard Norway AS

96 flasker. Dufter av kandisert appelsinskall, vanilje og aprikos. Noe tre. Bløt og fruktig på smak med fin sødme og en lang, varm utgang. Nytes som den er. TW

90

Navn: Glen Elgin 2006

Produsent: Adelphi Distillery LTD , Skottland

Pris: 1505,50 Varenummer: 15430401 Utenfor sortiment, Importør: Malt Norge AS

12 flasker. Fruktig og floral duft med noe vanilje og tre. Bløt og sammensatt på smak med fin frukt og en lang, balansert utgang. Nytes som den er. TW

90

Navn: Glenfarclas Family Casks Cask #5212 1999

Produsent: J&G Grant , Skottland

Pris: 3900,00 Varenummer: 15444301 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections

30 flasker. Kompleks duft med tørkede aprikoser, tre, honning og blomster. Rik og fruktig på smak med fint fatpreg. God lengde. Nytes som avec. TW

89

Navn: Rabbit Hole "Dareringer" PX Sherry Finished

Produsent: Rabbit Hole Distillery , USA

Pris: 869,10 Varenummer: 15433501 Utenfor sortiment, Importør: Pernod Ricard Norway AS

96 flasker. Dufter av tørket frukt, karamell og plommer. Noe mørke bær og mørk sjokolade. Fyldig og sødmefull med fint bærpreg. Lang, fruktig og balansert ettersmak. Nytes som avec. TW

87

Navn: Vardberg Born Cask Strength

Produsent: Berentsens Distillery , Norge

Pris: 1699,00 Varenummer: 15433302 Utenfor sortiment, Importør: Berentsens Brygghus AS

248 flasker. Noe alkoholsting på duft med eik og noe røkte toner. Preg av tørket frukt og karamell. Skarp, høy alkohol, men med god konsentrasjon på smak. Trepreget utgang. Nytes som den er. TW

Andre produkter i spesialslippet: