Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nye gin slippes på Vinmonopolet.

Nye gin slippes på Vinmonopolet.

Kruttsterk gin perfekt til cocktails

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Blant mainyhetene finner vi nye gin med lange tradisjoner

Gin er trendy. De siste årene har vi sett en nærmest dobling i salget. Fra drøye 596 000 liter solgt i 2019 til 1 172 002 liter i 2021. I 2021 var det riktignok pandemi, og stengte grenser gjorde salget ekstra stort. Tallene gikk derfor naturlig nok litt ned i 2022, men fremdeles ble over 900 000 liter solgt gjennom Vinmonopolet i fjor.

Gin er et brennevin med lange og stolte tradisjoner. Opprinnelsen til brennevinet er ikke Storbritannia, slik man kanskje skulle tro; det var hollenderne som på 1500-tallet først begynte å destillere sprit med einerbær.

Einerbær var en kjent medisinurt som blant annet skulle kunne bekjempe feber. Hollendernes genever ble brukt som medisin og styrkedråper til sjøfolk og soldater. Britene fikk sansen for det medisinske brennevinet og i løpet av 1600-tallet startet de med egen destillasjon av gin.

Den britiske marinen opererte lenge med dagsrasjoner av gin til mannskapet og alle skutene hadde tønner med gin om bord.

Kruttsterk gin

Begrepet navy strength gin kommer fra denne seilskutetiden. Det sies at tønnene med gin og tønnene med krutt ble oppbevart på samme sted og at det derfor var viktig at brennevinet inneholdt en så høy alkoholprosent at selv om en tønne sprang lekk og gjorde kruttet vått ville kruttet likevel kunne antenne.

Navy strength gin skal derfor alltid inneholde 57 prosent alkohol eller mer.

Selv om seilskutetiden for lengst er forbi og vi ikke lenger bekymrer oss for konsekvensene av vått krutt er fremdeles navy strenght en populær stil innen gin. Den høye alkoholen gjør ikke bare brennevinet antennelig, den gir også en større smakskonsentrasjon.

Navy strength gin oppleves tørrere og smaksintensiteten til de ulike urtene kommer bedre frem. Det er gode egenskaper når den benyttes i cocktails.

Tre nye navy strenght

Blant mainyhetene på Polet har tre nye navy strength gin fått plass i hyllene.

Den beste av dem kommer fra norske Ægir Bryggeri i Flåm. Det er en økologisk gin tilsatt einerbær, korianderfrø, grapefrukt-zest, fersk ingefærrot, svart peppar og kvann.

En konsentrert og smaksintens gin med høy, balansert alkohol. Perfekt i drink.

88

Navn: Ægir Svartkrut Organic Navy Strength Gin

Produsent: Ægir Bryggeri , Vestland , Norge

Pris: 599,90 Varenummer: 15570202 Midlertidig utsolgt, Importør: Cask AS

Dufter av kamfer og einer med noe rå potet og pepper. Preg av sitrus og urter. Sødmefullt og fruktig anslag med en rik og konsentrert smak. Fruktig, tørr og einepreget utgang. Bruk i drink. TW

87

Navn: Henley Gin Navy Strength

Produsent: The Henley Distillery , Øvrige , England

Pris: 569,90 Varenummer: 15549602 Bestillingsutvalget, Importør: Distillium AS

Konsentrert duft med einer og sitrus. Konsentrert og godt krydret på smak med mye preg av einer. En skarp og varm, krydret og lang utgang. Brukes i drink. TW

86

Navn: BrewDog Distilling Co. LoneWolf Gunpowder Proof Gin Distilled at Navy Strength

Produsent: BrewDog , Øvrige , Skottland

Pris: 549,90 Varenummer: 15453402 Basisutvalget, Importør: Cask AS

Fruktig og floral duft med sitrus og einer. Noe pepper. Sødmefullt anslag med en krydret og fruktig smak. Skarp og lett beskt utgang. Brukes i drink. TW

Andre brennevinsnyheter i maislippet:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.