Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
De beste kjøpene i spesialslippet. Fra venstre: Fruktdestillat fra Capovilla, Vallein-Tercinier Cognac Grand Rue 1934, Delamain Pleiade Apogée Le Témoignage de Mr Dauge, Travellers Distillery Rum, Lagavulin, Wemyss a Wintners Tale, Longrow 21yo, Arran 21 yo, Hazelburn 15 yo.

De beste kjøpene i spesialslippet. Fra venstre: Fruktdestillat fra Capovilla, Vallein-Tercinier Cognac Grand Rue 1934, Delamain Pleiade Apogée Le Témoignage de Mr Dauge, Travellers Distillery Rum, Lagavulin, Wemyss a Wintners Tale, Longrow 21yo, Arran 21 yo, Hazelburn 15 yo.

Kun ni flasker kommer til Norge

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

De kaller seg voktere av tid. Hos Delamain har de spesialisert seg på modning av konjakk. Da er kun det beste godt nok.

Torsdag 17. november er det tid for årets største slipp av brennevin på Vinmonopolet. Blant eksklusive flasker av whisky, fruktdestillater og druebrennevin kommer det ni flasker med over femti år gammel konjakk fra Delamain.

– Vårt mål er å gi den store opplevelsen av Grande Champagne. Det er luksuriøst, men det er håndverk, forteller Aristide Chevaillé, fra Delamain Cognac.

Historien til Delamain Cognac startet allerede i 1762 da James Delamain reiste fra Irland til Frankrike for å jobbe med konjakkhandel til hjemlandet. Barnebarnet Henri Delamain etablerte Delamain som merke i 1824, og gjennom nesten to hundre år har de spesialisert seg på lagring og modning av konjakk.

De selger kun konjakk som er modnet lenge nok til å kalles XO, og kun fra området Grande Champagne, som er det ypperste av områdene i Cognac.

Det er tid det handler om. Tid til å la konjakkene modne og til å finne frem til de riktige fatene. Og vite hvor mye tid de ulike fatene skal tilbringe i de forskjellige kjellerne. For hos Delamain har de ikke bare én fatkjeller, men flere. Kjellere av ulik alder og størrelse, hvor luftfuktigheten varierer. Den eldste kjelleren fungerte som fengsel så tidlig som på 1300-tallet.

Det er kjellermesterens jobb å vite når et fat bør flytte fra én kjeller til en annen.

Single cask konjakk

– I Cognac er det tillatt å tilsette sukker og karamell, forteller Chevaillé.

Det brukes for å sikre at en konjakk alltid selges med den samme fargen, eller for at den skal se mørkere og eldre ut.

– Det benytter ikke vi. Renhet er viktig for oss. Våre konjakker er av den grunn relativt lyse på farge, fortsetter han.

– Og vi bruker kun eldre fat i modningen for å kunne ta vare på fruktigheten og elegansen fra druene. Det gjør også at fargen holder seg lys.

Cognac fra Delamain.

Cognac fra Delamain.

Med unntak av Delamain Pale & Dry, en konjakk som blir laget i samme stil hvert år gjennom blending, så er alle konjakker fra Delamain single cask. Det vil si at innholdet i flasken kommer fra et bestemt fat. Noe som er ganske unikt i denne regionen, hvor det mest vanlige er å blende ulike årganger.

Ettersom regelverket i Cognac deler konjakk inn etter alder, hvor XO er høyeste kategori med et minstekrav på ti års fatmodning, har Delamain har delt sine konjakker inn i egne kategorier.

Cognac som er mellom tyve og tredve år får blå hette over korken og kalles Révélation, mens konjakk som er mellom tredve og femti år kalles Plénitude og er farget med sølv.

Apogée er konjakkene som er modnet mer enn femti år og de kjennetegnes med gullfarge over korken.

Begrenset antall

Delamain Cognac har kun tyve ansatte, og alt gjøres for hånd.

– Vi ønsker ikke å produsere ti ganger flere flasker, sier Chevaillé. – Men å jobbe for at alt blir perfekt. Det er vårt mål.

Ni flasker av Delamain Pleiade Apogée Le Témoignage de Mr Dauge blir tilgjengelig som en del av Vinmonopolets spesialslipp 17. november. De øvrige konjakkene er lansert i tilleggsutvalget.

Delamain Cognac:

90

Navn: Delamain Pale & Dry Grande Champagne

Produsent: Delamain , Cognac Brut , Frankrike

Pris: 650,00 Varenummer: 12679402 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Fruktig duft med preg av tørket aprikos, appelsinskall, tre, lys karamell og et hint av honning. Fruktig og balansert smak med en fin friskhet og integrert alkohol. Rund og lang, behagelig ettersmak. Nytes som avec. TW

92

Navn: Delamain Pléiade Révélation La Rambaudie Malaville Cask 706-01

Produsent: Delamain , Cognac Brut , Frankrike

Pris: 1899,90 Varenummer: 14971401 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dyp, kompleks duft med preg av tørket, gul tropisk frukt, plommer, krydder og karamell. Fruktig og tørr på smak med preg av krydder på smak. Rik og balansert utgang. Nytes som avec. TW

92

Navn: Delamain Pléiade Révélation Grande Champagne Early Landed Cask 00-020#3 Vintage 1999

Produsent: Delamain , Cognac Brut , Frankrike

Pris: 2699,90 Varenummer: 14971301 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Fruktig og floral kompleks duft med preg av mango, tre og vanilje. Konsentrert og fruktig, elegant smak med lette kryddertoner og en lang og balansert ettersmak. Flott lengde. Nytes som avec. TW

93

Navn: Delamain Pléiade Plénitude Grande Champagne Lignières-Sonneville Cask 755-01 Vintage 1989

Produsent: Delamain , Cognac Brut , Frankrike

Pris: 3560,00 Varenummer: 14953801 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dyp duft med preg av karamell, tørket frukt og hint av krydder. Noe tørket pasjonsfrukt. Bløt og rund på smak med fin frukt og en balansert og lang utgang. Nydelig lengde. Nytes som avec. TW

94

Navn: Delamain Pléiade Apogée Grande Champagne Ancestral Cask 370-07

Produsent: Delamain , Cognac Brut , Frankrike

Pris: 4850,00 Varenummer: 14971501 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dyp, kompleks duft med preg av tørket mango, tobakk, vanilje og lys karamell. Kompleks, rik og konsentrert smak med nydelig balanse og frukt. Lang ettersmak. Nytes som avec. TW

95

Navn: Delamain Pleiade Apogée Le Témoignage de Mr Dauge

Produsent: Delamain , Frankrike

Pris: 6990,00 Varenummer: 14979201 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections

9 flasker. Dyp og kompleks duft med noe florale toner, lakris, karamell og vanilje. Hint av tobakk og bakt sitrus. Bløt og konsentrert smak med en flott fylde og balansert alkohol. En lang, tørr nydelig ettersmak. Nytes som avec. TW

Andre brennevin i spesialslippet:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.