Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kjellermesterens Labprøve 4, 5 og 6.

Kjellermesterens Labprøve 4, 5 og 6.

Labprøver fra Mr. Hyde i spesialslippet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Som vokter av tønnene, hender det jeg finner ting som er litt «what the fuck», sier Jon Bertelsen ved Det Norske Brenneri.

På Det Norske Brenneri i Grimstad går han rundt som en spritens Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Det er i hvert fall slik han liker å se på seg selv.

Jon Bertelsen er master blender og kjellermester. Master blenderen er den dyktige Dr. Jekyll. Kjellermesteren er Mr. Hyde.

Som master blender jobber han med å lage produkter tilpasset markedet. Følge trender. Finne på noe nytt.

– Kjellermesteren er litt utro mot master blenderen, forteller Bertelsen.

– Kjellermesteren skjuler ting.

Jon Bertelsen, som er kjent for konjakkmerket med samme navn, har vært ansatt hos Det Norske Brenneri siden 2016. De er et allsidig destilleri med mange kategorier, forteller han. Aller mest kjent er Arvesølvet Akevitt og Harahorn Gin.

I 2021 lanserte brenneriet de tre første variantene av det de kaller Kjellermesterens Labprøve. Den gang var det norsk malt whisky, røkt potet og karibisk rom. I denne månedens spesialslipp for brennevin på Vinmonopolet, kommer de med tre nye labprøver.

– Som vokter av tønnene, hender det jeg finner ting som er litt «what the fuck», sier Bertelsen, eller er det kanskje Hyde.

– Det er ingen plan, men det viser litt av hva som skjuler seg hos oss.

Norsk potetsprit

Labprøve 5 er nettopp norsk potetsprit. Lagret i seks og et halvt år på eikefat tidligere brukt til sauternesproduksjon hos den berømte vinprodusenten Lafite Rothschild. Duften er nærmest vinøs og den har et fint, sødmefullt fatpreg med en fruktig fremtoning.

– Det kommer nok aldri til å bli et marked for fatlagret norsk potetsprit, sier Bertelsen.

– Men når jeg kommer over noe som er helt spesielt, lager jeg en labprøve av det.

Labprøve 6 er fatlagret norsk eplebrandy som ble destillert i 2011 og 2012, og som har tilbrakt årene etter på fat. Den er fruktig og eplepreget i smaken, med godt fatpreg og en bløt og varm ettersmak.

Det kan ikke kalles maltwhisky om det inneholder annet maltet korn enn bygg, så Labprøve 4 er da en norsk whisky. Den inneholder 20 prosent maltet rug, i tillegg til bygg – og ble lagt på fat i 2017 hvor den tilbrakte de to første årene på amerikansk eik. Den siste tiden, var det oloroso sherryfat som fikk sette sitt preg på whiskyen.

Resultatet er kraftig og rik smak, med pepper, karamell og appelsin på duft.

Det er produsert 60 flasker av hver av labprøvene, og det meste slippes i spesialslippet førstkommende mandag. Produktene slippes først gjennom Vinmonopolets nettbutikk – det resterende kommer i salg i spesialbutikkene 17. februar.

86

Navn: Kjellermesterens Labprøve 4 – Norsk Whisky

Produsent: Jon Bertelsen for K.G.Puntervold AS , Norge

Pris: 998,70 Varenummer: 14044102 Utenfor sortiment, Importør: K.G.Puntervold AS

54 flasker slippes. Fruktig og fatpreget duft med appelsin og karamell. Noe pepper. Kraftig og fatpreget smak med en varm og tørrende alkohol. Preg av brent gummi i ettersmaken. Nytes som den er. TW

85

Navn: Kjellermesterens Labprøve 5 – Fatlagret Norsk Potetbrennevin

Produsent: Jon Bertelsen for K.G.Puntervold AS , Norge

Pris: 798,70 Varenummer: 14044302 Utenfor sortiment, Importør: K.G.Puntervold AS

54 flasker slippes. Fruktig og lett vinøs duft med preg av vanilje og karamell. Noe tørket tropisk frukt. Bløt og fatpreget smak med tørket tropisk frukt. Lett sødmefull med en noe skarp alkohol i ettersmaken. Nytes som avec. TW

88

Navn: Kjellermesterens Labprøve 6 – Fatlagret Norsk Eplebrennevin.

Produsent: Jon Bertelsen for K.G.Puntervold AS , Norge

Pris: 998,60 Varenummer: 14044202 Utenfor sortiment, Importør: K.G.Puntervold AS

54 flasker slippes. Fruktig og floral duft med preg av modne epler. Noe karamell og tørket eple. Bløt og eplepreget med smak av fat. Lang, eplepreget ettersmak med en noe utpreget alkohol. Nytes som avec. TW

Annet brennevin i slippet:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.