Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Eksklusiv whisky slippes torsdag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Slippet inneholder også 150 flasker av en norsk akevitt med en svimlende høy pris.

I et som alltid whiskydominert spesialslipp for brennevin, er det denne gang noen ordentlig lekre flasker å få tak i.

Det er et relativt lite slipp, der flere av produktene som skulle blitt lansert er utsatt til novemberslippet på grunn av leveringsproblemer fra opprinnelseslandet.

Slippets mest eksklusive er 25 år gamle dråper fra skotske Ardberg. Whiskyen, som har modnet på gamle bourbonfat, imponerer med en fyldig, konsentrert og balansert smak. Kun 36 flasker er tilgjengelig og de blir fordelt med noen få flasker til hver av spesialbutikkene.

Det lanseres også flere flotte grain-whiskyer, spennende rom og armagnac.

Tre norske produkter har fått komme med i slippet, og av dem er det to nesten-whiskyer og en svært påkostet norsk akevitt.

Spennende whiskyprosjekt

Eiktyrne Kveik og Malt 24 måneder er tredje produkt i serien til Det Norske Brenneri, der en kan følge en helnorsk whisky fra den er helt nylaget og ulagret, frem til den er blitt tre år og dermed kan kalles whisky.

For to år siden kom den ulagrede varianten, i fjor slapp de Eiktyrne Kveik og Malt 12 måneder, og i år har den hatt 24 måneder på fat. Det er brukt både norsk malt og den norske gjæren kveik. Til neste år kommer det endelige resultatet.

Et nesten tilsvarende prosjekt er Stiger fra Kimerud på Tranby. En single malt som i fjor ble sluppet etter 12 måneder på nye amerikanske eikefat, som nå har fått 24 måneder.

Begge er morsomme prosjekter der den whiskyinteresserte får en unik mulighet til å følge produktenes utvikling.

En akevitt for samlere

Slippets største snakkis er Opland Bøkkerens Reserve. 150 flasker er laget av denne akevitten, som har slippets mest påkostede innpakning.

Akevitten skal symbolisere feiringen av Gammel Oplands 150 års jubileum, samtidig som den skal være en hyllest til bøkkerfaget. Den kommer i en forseggjort treeske laget av fransk eik kjøpt inn på 1950 -tallet, hvor innsiden er kledd med ulldamask fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.

At det kommer så få flasker, kombinert med den stive prisen – som mer speiler innpakningen enn innholdet – gjør nok at dette er en akevitt for de spesielt interesserte samlerne.

Produktene slippes i Vinmonopolets spesialbutikker for brennevin torsdag 15. september.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.