Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tapte nye 11 millioner på Bagatelle

Tekst
Etter 19 år som eier av Bagatelle må Kistefos eier Christen Sveaas akseptere at driften har gått med 55 millioner kroner i underskudd. Foto:

Etter 19 år som eier av Bagatelle må Kistefos eier Christen Sveaas akseptere at driften har gått med 55 millioner kroner i underskudd. Foto:

Christen Sveaas må svelge milliontap på Bagatelle også i gourmetrestaurantens siste driftsår.

Snipp, snapp, snute, mer enn 50 millioner er ute.

Eierskapet i Bagatelle ble en dyr erfaring for den mat- og vininteresserte investoren Christen Sveaas.

For ganske nøyaktig ett år siden kunne DN avsløre at Christen Sveaas, som eier Kistefos, selskapet bak Bagatelle, hadde bestemt seg for å stenge stedet på dagen. Kunder som hadde bestilt bord fikk kort tid etter epost om at restauranten hadde stengt, og tilbud om å bestille bord i brasseriet Lille B vegg i vegg.

Nå viser regnskapet for 2014 at altfor få av Bagatelles gjester lot seg friste over til Lille B.

Totalt tapte Bagatelle AS, som drev begge spisestedene, 11 millioner kroner på driften i 2014, nesten én million mer enn tapet i 2013.

I årsberetningen skriver Bagatelles styre at det hadde håp om nullresultat for Lille B.

- Det viser seg imidlertid at det er utfordrende å oppnå lønnsomhet også for Lille B da man fortsatt betaler leie for hele lokalet, men kun benytter en liten del, skriver styret om årets beslutning om også å legge ned brasseriet.

Bagatelle ble langt fra en gullgruve for Kistefos-eier Christen Sveaas. Foto: Skjalg Bøhmer Vold.

Bagatelle ble langt fra en gullgruve for Kistefos-eier Christen Sveaas. Foto: Skjalg Bøhmer Vold.

Ifølge DNs tidligere beregninger hadde Sveaas tilsammen tapt over 44 millioner kroner på driften av gourmetrestauranten i Bygdøy allé fra 1996 til 2013. Med 2014-tapet er dette oppe i 55 millioner kroner.

Sveaas kom inn på eiersiden og reddet det daværende stamstedet etter store tap i 1996. Fasiten viser at bare syv av 19 driftsår under Christen Sveaas’ eierskap gikk i pluss.

Vin og skattefordel

Ved avleggelsen av årsregnskapet hadde selskapet et udekket tap på 15,9 millioner kroner og gjeld på 30,3 millioner kroner. Den mest verdifulle eiendelen er en utsatt skattefordel på 9,2 millioner kroner etter alle årene med underskudd. I årsrapporten skriver styret at planen er å konvertere gjeld og tilføre egenkapital slik at forpliktelser kan dekkes.

Sveaas-selskapet sitter også på en verdifull vinkjeller. Ifølge regnskapet har varebeholdningen en bokført verdi på 5,9 millioner kroner. Varelageret er imidlertid pantsatt til fordel for Kistefos og Christen Sveaas privat for langt mer enn regnskapsført verdi, ettersom Bagatelle har milliongjeld til dem.

Med nedlagt restaurantdrift er planen å kvitte seg med vinen.

- Verdiene i selskapet består av et betydelig vinlager og øvrige eiendeler som man vil realisere på en verdioptimal måte, heter det i årsberetningen.

DN har stilt styreleder Tom Olav Kolberg i Bagatelle en rekke spørsmål om status for salget av vinlageret og om deler av den sagnomsuste kjelleren kan bli tilgjengelig for privatpersoner. I en epost svarer Kolberg:

- Vi vurderer fortsatt våre muligheter når det gjelder vinlageret og henviser for øvrig til informasjonen gitt i årsberetningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.