Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Det beste irske vannhullet ligger i New York

Tekst
Denne beskjedne fasaden skjuler verdens nest beste bar. Dead Rabbit i New York serverer Irish Coffee og klassiske cocktails uten tilfeldigheter. Foto: Lars Petter Pettersen

Denne beskjedne fasaden skjuler verdens nest beste bar. Dead Rabbit i New York serverer Irish Coffee og klassiske cocktails uten tilfeldigheter. Foto: Lars Petter Pettersen

Dead Rabbit i New York er et sammensurium av brun pub, deilig mat og en av verdens beste cocktail-barer.

★ No 2 ★ Dead Rabbit New York

Denne irske baren er bare to år gammel, men har sust til toppen av listen med sin miks av jordnær pubstemning i første etasje og forseggjorte cocktails i annen. Medeier og bartender Jack McGarry fra Belfast fikk respekt i barverdenen da han ble den yngste vinner av Tales of the Cocktail Spirited Award for beste internasjonale bartender i 2013. 

Drinkene ligger på 115 kr.

30 Water Street | deadrabbitnyc.com

Ifølge Drinks Internationals liste over verdens beste barer, er det London som har status som verdens beste barby, med åtte steder på topp 50. New York er hakk i hæl med syv barer totalt, og andrepass på listen er vannhullet Dead Rabbit Grocery and Grog.

Østers og cocktail på Dead Rabbit. Foto: Lars Petter Pettersen

Østers og cocktail på Dead Rabbit. Foto: Lars Petter Pettersen

Baren, som ligger i Manhattans finansdistrikt, er knapt to år gammel og har fått stjernestatus på rekordtid. Tilfeldig? Neppe, ifølge barens medeier og bartender Jack McGarry fra Belfast.

 – Vi begynte planleggingen tre år før åpning. Målet var å kombinere mine to favoritting: en fantastisk cocktailbar og en koselig, jordnær pub, sier han.

IRSK I NEW YORK

Dead Rabbit Grocery and Grog er en irskamerikansk bar som har tatt New York med storm. Den ligger på Lower Manhattan, i finans­distriktet.

Navnet kommer fra den irske gategjengen Dead Rabbits, som herjet området på 1850-tallet, en tid da sultne irer immigrerte til New York i hopetall. Hovedinspirasjonen er sjefen i gjengen John Morrissey, som bygget seg opp fra røff, kriminell bokser til å bli senator. Den amerikanske drømmen i egen person.

Drinkene er selvsagt gjennomsyret av historikk.

Jack McGarry fra Belfast begynte å jobbe i en bar i da han var 15. Han skjerpet talentet hos den anerkjente Milk & Honey i London og har nå oppfyllt drømmen om å drive egen bar i New York. Foto: Lars Petter Pettersen

Jack McGarry fra Belfast begynte å jobbe i en bar i da han var 15. Han skjerpet talentet hos den anerkjente Milk & Honey i London og har nå oppfyllt drømmen om å drive egen bar i New York. Foto: Lars Petter Pettersen

 – Jeg forsket på cocktailmenyen i halvannet år. Testet ut oppskrifter fra 1600-, 1700-, og 1800-tallet, og oppdaterte de beste til dagens smaksløker, sier McGarry.

VILL DUELL

Nordiren er ambisiøs. Ifjor utfordret han London-baren Artesians Alex Kratena og hans makker Simone Caporale til kamp. Det ble en fuktig og hektisk bartenderduell, med tester i å lage punsj, være raskest og i å lage en helt ny aperitiff. Temperaturen var høy. Psykologiske våpen som dyremasker ble tatt i bruk. Skjortene kastet. 

Artikkelen om verdens beste barer ble først publisert i D2 12.03.2015.Les hele artikkelen her.

 

GENIUS LOCI

Hva er det som gjør en bar til et sted i verdensklasse? Dette har Rosie Schaap, barskribent i New York Times Magazine, fundert mye på.

 – Ulike kategorier av barer har forskjellige kriterier. Hotellbarer må ha en dekadent anonymitet, følelsen av luksus, at du kan være en annen person. Mens cocktailbarer bør ha det overdrevne nivået av nerdete detaljer, sier hun.

 – Sentralt er også denne magiske ingrediensen romerne kalte genius loci, stedets sjel. Man merker fort om en bar har den eller ikke.

Londons cocktailguru, Simon Difford, tenker også mye på hva som gjør en bar spesiell. Han holder til og med seminarer om temaet.

 – Er stolen behagelig å sitte i? Drypper det fra glasset når du løfter det, eller har de husket en elegant serviett under? Er det en knagg å henge jakken på?

Listen er lang. Han fortsetter.

 – Kan du få en topp drink uansett hvor travelt det er i baren? Uansett hvem som er på jobb? Temperaturen må være passelig. Musikken må være i passe styrke. Alt må stemme.

På Dead Rabbit Grocery and Grog stemmer alt.

Drinken Thunderbolt på Dead Rabbit i New York Foto: Lars Petter Pettersen

Drinken Thunderbolt på Dead Rabbit i New York Foto: Lars Petter Pettersen

THUNDERBOLT, DEAD RABBIT

4 skvetter Dead Rabbit Orinoco bitters ◆ 4 skvetter sjokoladebitters ◆ 0,75 cl Pimento, allehånde-dram ◆ 1,5 cl ingefærlikør ◆ 1,5 cl crème de banane ◆ 4,5 cl Powers John’s Lane whisky

KONSEPT:

Bareier Jack McGarrys ny-tolkning av den klassiske, bitre short-drinken Old Fashioned.

METODE: Rørt.

GLASSTØY: Rocks-glass med is.

GARNITYR: Appelsinolje.

 

På vei tilbake fra New York, eller et annet sted? Les hva du bør kjøpe i taxfree-butikken.

Les mer på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.