Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Akevittens kjølende krydder er et perfekt utgangspunkt for sommerlige drinker

Tekst
En «norsk» aperitivo med akevitt, og en kombinasjon av akevitt og eksotiske sitrusfrukter, er begge perfekte sommedrinker. Foto: Jimmy Linus

En «norsk» aperitivo med akevitt, og en kombinasjon av akevitt og eksotiske sitrusfrukter, er begge perfekte sommedrinker. Foto: Jimmy Linus

Baren han drev ble kåret til verdens beste – fire år på rad. Nå slår Alex Kratena et slag for norsk akevitt i sommerens drinker.

Alex Kratena foretrekker lette og friske drinker med kompleksitet. Gjerne fra en norsk akevitt. Foto: Jimmy Linus

Alex Kratena foretrekker lette og friske drinker med kompleksitet. Gjerne fra en norsk akevitt. Foto: Jimmy Linus

Inntil november ifjor drev Alex Kratena baren Artesian på Langham hotell i London, en bar som Drinks International Magazine i 2015 kåret til verdens beste, da for fjerde året på rad. Men så var det også slutt. I november samme år sluttet Kratena og resten av teamet.

– Men vi kommer til å åpne en ny bar i London i løpet av 2017. Vi har bare ikke funnet et passende lokale enda, sier Kratena, som denne uken var i Oslo for å dømme i en konkurranse hvor bartendere skulle lage drinker med norsk akevitt.

– Men det blir aldri noen ny Artesian, forsikrer han.

Kratena forteller at han var den første bartenderen som begynte å jobbe seriøst med akevitt i Storbritannia.

Akevitt og sommer

– Min fordel har alltid vært at jeg ikke har hatt noen kulturelle fordommer. Mange unge bartendere i de nordiske landene ser på akevitt som noe deres foreldre drikker, og folk gjør ofte feilen at de tenker på smakene i en akevitt som noe vinterlig, sier Kratena, og legger til:

– Når du ser på ting som anis og karve, så er dette smaker som har en kjølende egenskap, og er supre utgangspunkt for en frisk og sommerlig drink. Det gjelder bare å finne de riktige og balanserende ingrediensene som akevitten kan spille sammen med.

Cocktailspråket

– En verden av cocktails og drinker er som et språk bestående av ord og grammatikk. Ingrediensene er ordene, og hvordan du setter dem sammen er grammatikken. Jo flere ingredienser man kan, og jo bedre du forstår hvordan du kan kombinere dem, jo bedre vil du også beherske språket. sier Kratena.

Selv foretrekker han lette drinker som samtidig viser kompleksitet.

– Det handler om å bruke en kompleks ingrediens som for eksempel akevitt, noe delikat, noe annet som er lett – og til slutt lage en smak som ikke finnes fra før, sier Alex Kratena.

-
+

Hipsters don´t dance (2016)

 • 45 mlAkevitt
 • 30 mlTørr vermouth
 • 15 mlLimejuice
 • 15 mlGrapefruit Koji Sherbet
 • 1 stk«Dash» Peychaud’s bitters
 • 2.5 mlDamascus Rose & Heather Aroma

Grapefruit Koji Sherbet

 • 500 gSukker
 • 300 gRosa grapefruit juice
 • 35 gRevet skall av rosa grapefruit
 • 5 gKoji

Hell alle ingrediensene i en shaker med isbiter og rist løs til væsken er kald og lett utvannet. Hell over is i et avkjølt glass eller en kopp. Garner med Damascus Rose & Heather Aroma.

Legg alle ingrediensene i en vakumpose og infuser i 12 timer. Åpne posen og sil av.

-
+

Akevitt, nype & bergamott (2016)

 • 40 mlAkevitt
 • 30 mlNypeinfusert Campari
 • 25 mlVermouth
 • 2.5 mlBergamottolje

Nypeinfusert Campari

 • 500 mlCampari
 • 5 gTørket nype

Hell alle ingrediensene i en shaker med isbiter og rør rundt med en skje til væsken er kald og lett utvannet. Hell over i et avkjølt glass. Spray bergamottolje over glasset.

Hell ingrediensene i en vakumpose, forsegl og kok «sous vide» i 1 time og 45 minutt på 45 grader Celsius. La væsken avkjøle seg, åpne posen hell over i en flaske gjennom et kaffefileter. Lagres på lufttett beholder.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.