Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den store eplejuicetesten

Tekst
Vi har testet over 40 eplejuicer. Variasjonen er stor både i utsende og kvalitet. Foto: Øystein Klock

Vi har testet over 40 eplejuicer. Variasjonen er stor både i utsende og kvalitet. Foto: Øystein Klock

Hvis denne juicen var et eple, ville du spist det?

Årets eplehøst har vært en av de mest krevende på lenge. De norske eplene er færre, mindre, surere og senere modne.

Smak har testet et så stort utvalg eplejuicer som var mulig å skaffe til veie i Oslo-området på to dagers varsel. I den grad det har vært mulig, har vi skaffet årets saft. Men vi ønsket også at testen skulle gjenspeile det folk flest finner i butikkene, og utvalget av 45 forskjellige eplejuicer spenner derfor fra gourmetjuice rett fra pressen og nisjesafter som bare er tilgjengelig på restauranter og cafeer, til rimelige klassikere fra brus- og juicehyllen i dagligvarebutikkene.

Ville vi spist det?

Alle er testet med ett spørsmål for øyet: Hvis dette var et eple, ville vi spist det?

Svaret er overraskende ofte «Nei» når Dagens Næringslivs anmeldere vurderer farge, duft og smak på eplejuicene.

Eplejuice skal smake eple

En god eplejuice skal smake så nært et ferskt eple som mulig, og ha en tiltalende, frisk duft og farge, samt god balanse mellom syre, sødme og tørrstoffer enten de er laget som leskedrikker eller et respektabelt alternativ til vin ved gode måltider.

Her kommer desidert Ringi i Bærum ut som den store vinneren, noe som ikke er overraskende. Denne produsenten har over lang tid har satset på gourmeteplejuice og har et av de største utvalgene i segmentet. Den eneste andre produsenten som nærmet seg toppen var Dyre Gård i Rygges juice på Discovery-epler.

Overraskende taper

Mer overraskende er det kanskje at Ringnes kjente og «kjære» Mozell Eplemost, den på glassflasken med de røde eplene, er den ubestridte taperen i epletesten. Eplemosten, som langt de fleste restauranter har som alkoholfritt alternativ ved siden av brus og vann, holder rett og slett ikke mål  i henhold til noen kriterier. Selv den semreste, rimeligste eplejuicen fra konsentrat i butikken kommer bedre ut enn denne.  

Vi har testet 45 typer eplejuice. Fra gourmetjuice rett fra pressen til butikkens billighyller. Foto: Øystein Klock

Vi har testet 45 typer eplejuice. Fra gourmetjuice rett fra pressen til butikkens billighyller. Foto: Øystein Klock

Ringi Gravenstein Gårdspresset Eple 75 cl

Årets. Hvitfarvet med et lett rødskjær. Floralt og delikat eplepreg på duft. Veldig harmonisk og balansert på smak. Fersk og nyansert eplefrukt, kombinert med en integrert syrestruktur. God fylde og lengde med balanserende tørrstoffer i finish. Testens beste.

10

 

Dyre Gård Ferskpresset Premium Discovery 75cl

Aromatisk duft av grønne, ferske epler med innslag av hylleblomst. Fyldig og aromatisk frukt på smak med en god sødmefull eplefrukt. Godt balansert med en ren og syrlig utgang. God lengde.

9

 

Ringi Discovery Gårdspresset Eple 75 cl

Årets. Lukter fersk rabarbra, typisk discovery. Nesten umoden, ferskkuttet rabarbra. Hvite blomster.  Lys gul til hvit farge. Smaker veldig av epletypen, veldig nær eple, som å spise et ferskt discoveryeple. Ikke den fyldigste på grunn av årgangen, men veldig frisk syre, balansert, lett sødme. Du har den aromatiske eplekarakterern som er med deg hele veien.  Veldig fin balanse.

9

 

Ringi James Grieve Gårdspresset Eple 75cl

Sitronjuicefarget, gul med grønnskjær. Gressaktig aroma, lukter rabarbra og fersk ananas. Høyere fylde og spenstig fruktkarakter, integrert syrestruktur og ettersmaken sitter lenger. Er nok fjorårets når vi ser på utløpsdatoen.

8

 

Ringi Summerred Gårdspresset Eple 75 cl

Lys rosa på farge med en frisk epleduft. Søte, ferske høsteplermed hint av blomster. Nesten kirsebærblomst med innslag av gress. Lett, fruktig, fin syre som sitter lenge. Har ikke tørrheten til gravenstein, kanskje litt mer endimensjonal. Spiller ikke på så stort register, men er veldig godt laget.

8

 

Ringi Geneva Early Gårspresset Eple 75 cl

Sitronjuiceaktig farge, muligens to år gammel, litt beskjeden på duft. Lukter undermodne epler, litt gjær og bitre siderepler. Veldig flott fylde, men ganske tørr, med høy syre og lite sødme. Veldig matvennlig, et supert alternativ til hvitvin hvis man skal drikke alkoholfritt. Ganske flott balansert, lang og fin ettersmak. Smaker syrlige epler et halvt minutt etterpå.

8

 

Epleblomsten Frisk og Frodig Discovery 300cl

Fin og lys grønn på farge. Helt ferskt floralt grønt eplerpreg på duft. Fin balanse og tørrhet på smak. Mangler litt fruktkonsentrasjon som trekker litt ned.

7

 

Ringi Aroma Gårdspresset Eple 75 cl

Pen farge, lys grønngul hvitfarge. Parfymert. Lukter duggfriskt epletre. Litt vått gress, floral. Ferske, friske epler. Fin balanse på smak og veldig lett. Balansert og lekker.

7

 

Bagstevold Gård Eplemost 70cl

Lukter litt sitrusfrukt. Nesten appelsinaktig. Frisk syre og balansert sødme på smak. Mangler litt konsentrasjon. Ganske bra balanse. Fin lengde med et tydelig eplepreg og ren eplekarakter. 

7

 

Epleblomsten Frisk og Frodig Økologisk Aroma 300cl

Lukter lite med litt søte, modne, melne epler. Flott syre på smak. Litt uanyansert eplepreg. Kanskje vel moden og melen. Syren er veldig dominerende i forhold til selve frukten.

6

 

Oslo Epleslang Naturlig Eplemost fra naboens hage  25 cl

Den lukter høy, silo og gjær. Frisk syre og fin spenst. Bra tørrstoffer og god lengde, smaker definitvt bedre enn den lukter, fin eplenyanse i bakkant av smaken som sitter ganske lenge.  Men lukten trekker ned.

6

 

Dyre Gård Ferskpresset Eplemost med fruktkjøtt . Cloudy Apple Juice 75cl

Emne, modne epler på duft med hint av gammel eplekjeller. Frisk syre. Ganske bra fylde, litt sliten og vel søt, med preg av modne epler. God fylde og veldig fin balansert syre . Men selve fruktkvaliteten er litt over.

6

 

Askim Frukt og bærpresseri Eplemost med fruktkjøtt 70cl

Utrolig flott gulgrønn farge. Lukter floralt av ferske grønne epler samt litt nyslått gress. Men har ikke bra nok konsentrasjon på smak. Fersk, fin, balansert sødme og høy syre, lav fruktkonsentrasjon, tørr og fin i finish.

6

 

Stjålne epler Aroma Romance 70cl

Lukter god, gammeldags eplemost. Aromaepler har en tendens til å lukte litt bananaktig. Litt brunlig på farge. Hvis jeg hadde funnet et eple som luktet slik, hadde jeg ikke hatt så lyst til å spise det. Litt mot bakte epler, nesten. Litt flat på smak med preg av litt vel modne, røde melne epler.

5

 

Eplemost James Grieve Hemlaga på Næs 100cl

Lukter litt skittent, med preg av hermetisk ananas og hermetiske ferskenjuice. Smaker rabarbrasuppe. Fin fylde, bra lengde, kremet inngang. Tørr og fin i finish. Fin stofflighet.

5

 

Sunniva Eplejuice fra Hardanger 100cl

Ravgul honningfarge, lukter veldig ferske, søte epler, har kommet lang ut på modningskurven. Litt floralt, søtlig preg med en honningaktig tone.Konsentrasjonen av eplesmak er forholdsvis lav. Balansert sødme, men kunne vært litt fyldigere. Savner fruktkonsentrasjon.

5

 

Eplemost Åkerø Filippa Hemlaga på Næs 100cl

Dufter av moden grapefruk og litt tropisk ananasjuice.  Fin fylde, balansert sødme, men noe slapp i frukten som virker litt sliten. Merker det spesielt ettersmaken. Kortere, daff, og mer slapp i finish.

5

 

Egge Gård Gårdspresset Naturmost Liereple Eplemost Premium 300cl

Fjorårets. Har blitt veldig mørk på farge. Tørkede epler, eplechips, tørket fiken på duft.  God fylde, slapp frukt, men bra syre og bra lengde. Smaker eple, men toppfrukten er litt borte og eplene er lett oksiderte. Liker godt syren og lengden.

5

 

Epleblomsten Frisk og Frodig Sommereple Vista Bella 300cl

Modne epler, litt kokt aromatisk og varm eplelukt. Ganske markant syre på smak med en moden, sødmefull, litt blomsteraktig frukt.

5

 

Epleblomsten Frisk og frodig Summerred 300cl

Pen, hvit fersk farge. Beveger oss over i lett tropisk frukt, som minner om ikke altfor søt litchi. Noe hermetisk og metallisk. Frisk syre, men litt kort, mer tydelig eplekarakter på smak.

5

 

Eplekyss Økologisk Eplemost Raud Aroma av frukt med skjønnhetsfeil 75cl

Dufter av gamle slitne epler og gjær, nesten grovbrødaktig. Søtne, modne overmodne epler, men ganske god konsentrasjon og syre. Fin balanse mellom konsentrert frukt og syre. Men sitter ikke så veldig lenge.

4

 

Eplemost Aroma Hemlaga på Næs  100cl

Lukter gummi, søte blomster og litt kjemisk, samt høy, plastilina og grønne bananer. Fin, kremaktig fylde i inngangen. Savner fruktkonsentrasjon, nærhet til ekte eple, syren er der, men den forsvinner, og er kort. Hul i midten.

4

 

Dyre Gård Biodynamisk Ferskpresset Eplemost med fruktkjøtt 75 cl

Lukter litt lite, med preg av silo, korn og kraftfôr, samt tørket eple. Dårlig fruktkonsentrasjon, hul, emmen luktprofil, starter med voldsom fylde, hul i midten, men frisk syre og godt med tørrstoffer. Ikke i nærheten av deres beste most.

4

 

Vår Eple og Rabarbra 75cl

Tørket gress og tørket fiken på duft. Veldig kokt eplepreg på smak. Frisk syre, ganske tørr, veldig matvennlig, men noe spinkel og litt lite eplepreg.

4

 

Vår Gravenstein og Stikkelsbær 2014  75cl

Kjemisk lukt, ikke så mye stikkelsbærpreg med hint av lyst malt, stikkelsbærsyltetøy og nypesuppe. Tørr og frisk, veldig lite sødme, matvennlig sånn sett. Unitegrert syre, dårlig fruktkvalitet med preg av slitne epler.

4

 

Friskpressa Balholm Eple  100cl

Lukter litt siderpresseri og fruktkjeller. Litt dårlig konsentrasjon, frisk syre, litt sliten frukt, og vel moden.

4

 

Safteriet Eplemost 33cl

Eplekake og apfelstrudel på duft. Nesten litt kanel. Spicy, lettkrydret, ukonsentrert eplesmak med syre som ligger utenpå, tørr, litt emmen finish.

4

 

Sunniva Presset Pink Lady  92 cl

Lukter hermetisk pære og fruktcocktail. Smaker litt som det og. Veldig søt, mangler friskhet, ettersmaken er kort og vanndig. Søt ettersmak.

3

 

Epleblomsten Frisk og Frodig Sommereple Julyred 300cl

krydret og noe utrykksløst eplepreg mot modent eple og epleskall. På grensen til oksidert og overmoden eple på smak. Beskjeden sødme og markant syre. Ikke i balanse.

3

 

Jacobs Gårdspresset Eplemost av Gravenstein 75cl

Oksidert preg på farge. Lukter også av søte og overmodne epler. Noe emment preg på smak. Litt siderpresseri. Merker tørrheten til gravenstein på smak men mangler friskhet og rene fruktnyanser.  Smaker av overmodne epler.  Syrestrukturen redder noe av inntrykket. 

3

 

Knatten Eplemost 33 cl

Brun og ufiltert farge. Lukter som eplegrøt og noe syntetisk eplefrukt. Søtlig, overmoden og noe emmen på smak med en noe uintegrert syre.

3

 

Ringi Åkerø Gårdspresset eple 75 cl

Dufter av nyslått gress, svovel og zalo. Smaken minner om ananasjuice. Vandig og lite som minner om ferske epler.

3

 

Askim Frukt og Bærpresseri Eplemost 70cl

Lukter av bakte og tørkede eple med innslag av smør. Vandig, smaker av kokte, oppvarmede, søte epler. Veldig søt og slapp finish.

3

 

Sunniva Premium Sydtyrolepler 100cl

Lukter av høy, ananas og syntestisk frukt. Fyldig og sødmefull inngang som avtar raskt mot en slapp og uinspirert finish.

3

 

Jacobs Aroma Gårdspresset eplemost av Aroma 75cl

Brun og grumset på farge. Dufter av bakte epler trukket i lys karamell. Overmoden eplesmak med en tydelig syrestruktur.

3

 

God Morgon Økologisk Apple Juice Yum (Rynkeby) 100cl

Dufter av lys malt, høy og noe epler i bakgrunn. Veldig flat på smak med fraværende syre og friskhet. Minner om utvannet eplesaft.

2

 

Coop Smak Forskjellen Eple 100cl

Grønn og frisk farge. Lukter eplemos. Veldig søt på smak med dårlig fruktkonsentrasjon. Kort, vandig utgang.

2

 

Tropicana Cloudy Apple 175cl

Lukter av hermetisk frukt med innslag av høy og kokte epler. Noe fylde på smak med en ellers unyansert fruktkarakter. Vandig og kort finish.

2

 

Cevita naturlig norsk eplemost med fruktkjøtt  100cl

Lys aprikosfarge. Lukter av plast, søt frukt og svært lite eple. Uintegrert syre på smak med et tydelig plastpreg. Svært dårlig fruktkarakter.

1

 

Eldorado Eplejuice original fra konsentrat 150cl

Lukter av råtne og oksiderte epler tilsatt eplesirup. Det er dette norske barn vokser opp med.  Smaker slapp, oksidert fruktsaft, veldig lite eplekarakter. Kort, vandig og søt utgang.

1

 

Lerums Eplejus fra konsentrat 150cl

Dufter av honning og oksiderte epler. Veldig søt og sliten frukt. Fet og udelikat eplesmak. Trist at Lerum, som er fra Sogn, setter sitt navn på dette.

1

 

Sunniva Den Originale Eplejuicen fra konsentrat 175 cl

Duft av gule rosiner, oksidert eple og eplesirup. Smaker av lett oksiderte epler tilsatt sukker og vann. Svak utgang.

1

 

Eldorado Premium Eplejuice 100% Juice 100cl

Duft av innkokt eplesirup og eplegele. Vandig og søt, med en utenpåliggende, stikkende syre.

1

Mozell Eplemost 33 cl

Lukt av karamell, kokte epler og eplekonsentrat. Smaker av kunstig og vandig, oksidert frukt. Ingen spenst i det hele tatt. Du hadde ikke spist et eple som smakte sånn, du hadde kastet det.

0

 

Les om det vanskelige epleåret her

Lag din egen eplemartini

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

Se video: Gode alternativer til vonde bestselgere(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.