Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

God plantejord

Tekst
Foto

Gartner Morten Bragdø gir tips om hvordan hagens planter og vekster kan strutte av vitalitet og smak gjennom enkle grep. Første steg: God plantejord.

Morten Bragdø sitter på huk utenfor huset sitt på Randesund i Kristiansand og graver nevene ned i bakken.

– Det lukter så kraftig, så godt, sier han med nesetippen oppi en håndfull mørkebrun jord.

Fakta: Morten Bragdø

Gartner

I D2s nye spalte deler han lure og enkle grep til sunnere og vakrere vekster i hagen.

Fjerdegenerasjons gartner på Randesund Hagesenter i Kristiansand. Skribent og foregangsmann for naturlig jord og planter uten gift, gjødsel og annen humbug.

I løpet av de neste åtte ukene i D2 skal gartneren fra Randesund Hagesenter komme med tips om hvordan hagens planter og spiselige vekster kan strutte av vitalitet og smak gjennom enkle grep i harmoni med naturen.

– Ser du hvor luftig og smuldrede den er? Den er klumpete og porøs nedover i bakken fordi den er full av liv. En hærskare av mikroorganismer gir plantene fantastisk næring.

Bragdø sender ofte kundene sine ut i skogen for å sanke råvarer til selv å lage levende jord. Som en våryr geit spretter Bragdø rundt og stapper ugress, brune løv og råtnende stokker ned i en tursekk.

– Se på denne stokken. Et prakteksemplar. Jeg kan pille av barken og se små spor av insekter.

Snadderet fra skogen skal ned i bed og potter.

– Når alle planter lever på denne måten i naturen, hvorfor skal vi gjøre det på en annen måte i hagen? spør han retorisk.

Duk og bark i blomsterbed synes han er bakstreversk. Verst er gjødsel.

– Gjødsel er som amfetamin. Plantene får et kick, men etterpå blir de syke. Hallo, man trenger kun den gode jorden!

Mortens hagetips

Bland din egen levende jord

1. Kjøp kompostjord hvis du ikke har tilgang på jord fra komposthaug. Styr unna jord med torv, gjødsel, kokos og alle andre tilsetninger.

2. Ta med en sekk ut i naturen, for eksempel nærmeste skog, for å sanke inn mat til jorden. Brunt løv, råtnende stokker og visne gresstuster kryr av mikroorganismer som planter lever av. Skal du gro grønnsaker, ta også med grønt løv og ugress uten røtter.

3. Bland ingrediensene inn i kompostjorden og bruk den i bed, krukker og der du gror planter. Jordblandingen kan brukes umiddelbart og holder seg levende i årevis hvis du fortsetter å mate den med skogssnadder hvert år.

Se alle sakene i D2s planteserie her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.