Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gyldne Jura-dråper

Tekst
Château Chalon landsbyen i Jura Foto: Jimmy Linus

Château Chalon landsbyen i Jura Foto: Jimmy Linus

Rolets fantastiske viner fra Jura er nå tilgjengelig i Norge.

Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.

 

 

I vinens verden er det mange små undre som fort blir glemt blant mengden av kommersielle bestselgerer og legendariske flasker. Et av de er den underlige og egenartede vinen Vin Jaune fra Jura øst i Frankrike. For denne sherrylignende vinen har tiden nærmest stått stille de siste århundre, og den skapes i dag på samme lest som den gjorde i det 14 århundre.

Gyllen og ravgul som den er på farge fortryller Vin Jaune enhver kritisk nese med sin duft, som man lett kan bruke horder av ord for å beskrive. Smaken er lang, konsentrert, sammensatt og uhyre tørr med et lett gjenkjennelig oksidert preg.

 

Firkløver. Nå er produsenten Rolets viner kommet på det norske markedet. Det er Juras nest største produsent med sine 60 hektar med vinmark. I dag er det andre generasjon som driver familiebedriften etter at Désiré Rolet startet den i 1942. Andre generasjon er alle fire av hans barn, hvorav Bernard og Guy tar seg av vinifikasjonen og vinmarkene mens Pierre og Elaine har kontroll over markedene.

Vinene fra Rolet er alle et resultat av lavt utbytte fra vinmarken, ofte ned mot 15 hektoliter per hektar. I tillegg er vinmarkene stort sett plantet i bratte skråninger og dyrket økologisk. Vinene her i fra er blant de absolutt beste fra regionen, både når det gjelder hvitvinene og deres Vin Jaune.

 

Gyllne dråper. Mens spanjolen har sin Sherry, så har franskmannen sin Vin Jaune. Bare savagnindruer kan brukes, ofte sent innhøstede og dyrket på kalkholdig jord som gir lav avkastning.

Når den ferdige vinen oppholder seg på franske 228 liters eikefat i seks år og tre måneder fordamper mye av vesken og danner et tomrom i fatene. Det er under denne perioden at Vin Jaune skapes ved at det dannes et tynt gjærlag på toppen av vinen. Dette kalles for «voile» og tilsvarer «flor» som gir den karakteristiske tørre sherrysmaken. Det tar gjerne to til tre år før dette belegget er fullt utviklet, og i løpet av den tiden kan opp mot halvparten av fatene bli kassert på grunn av manglende utvikling av gjærsoppen Saccharomyces Bayanus. For uten tilstrekkelig sopp vil vinen bli til eddik i stedet for Vin Jaune.

Det var nonner i klosteret Château Chalon som på 1300-tallet oppfant teknikken man i dag bruker. Og de tradisjonsrike clavelin-flaskene som man tapper vinen på er på 62 centiliter som symboliserer at en tredjedel av en liter med vin fordampes bort i løpet av den tilmålte tiden den befinner seg på fat.

 

17259 Rolet Arbois Vin Jaune 2006       
Domaine Rolet       
Jura, Frankrike        
Kroner 420,- bestilling
95 poeng
B & R Wine 
Dufter av salt, oliven, modne epler og tre. Sammensatt og kompleks på smak med en salt frukt. Nydelig fylde og lengde med en tørr finish. Fantastisk vin, sær og moden, men av sjelden kvalitet. Drikk nå til 2030. Passer til faste hvite oster som Comté og spansk spekeskinke. MB

17257 Rolet Côtes du Jura Savagnin 2007       
Domaine Rolet       
Jura, Frankrike        
Kroner 259,90 bestilling
94 poeng
B & R Wine 
Dufter av olje og voks med innslag av oksiderte epler og toast. Rik og fyldig konsentrert på smak med en heftig syre og lengde. Kompleks og sammensatt med en uendelig utgang. Drikk nå til 2028. Passer til tapas, faste oster, nøtter og spekemat. MB

17256 Rolet Côtes du Jura Expression du Terroir Chardonnay - Savagnin 2009
Domaine Rolet      
Jura, Frankrike
Kroner 205,- bestilling
92 poeng
B & R Wine 
Dufter av modne epler og salt med hint av tre og voks. Fyldig og konsentrert på smak med en rik oksidert salt frukt med en brent finish. Drikk nå til 2018. Passer til faste hvite oster samt spekemat. MB

17258 Rolet Arbois Chardonnay Harmonie 2011     
Domaine Rolet      
Jura, Frankrike       
Kroner 185,- bestilling
89 poeng
B & R Wine 
Dufter av moden ost, gule epler og tre. Fyldig og knusktørr med en moden fin frukt og bra lengde med balansert syre. Tørr og lang utgang. Drikk nå. Passer til Comté og raclette. MB

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.