Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kjørte ene og alene i 36 timer nordover for å takke for fisken

Tekst
Foto
På Troll serveres det enten flat eller rund fisk. Denne er flat, direktesendt fra Vesteraalens Fiskemottak. Foto: Øystein Lie

På Troll serveres det enten flat eller rund fisk. Denne er flat, direktesendt fra Vesteraalens Fiskemottak. Foto: Øystein Lie

Den nye restauranten Troll i Trondheim får tilsendt "kantfisk" fra fiskemottak og ansetter gjerne folk som trenger en ny sjanse.

Sveinung Sundli, tidligere bandmedlem i Gåte og mannen bak sagnomsuste Storåsfestivalen og utestedet Familien i Trondheim, har startet opp en restaurant kloss ved jernbanestasjonen. Atter en gang er leflingen med skogens mystikk og det rurale en slags gjennomgangstone i restauranten som har tatt det urnorske navnet Troll: Med interiør der ingenting av tømmeret er nyere enn 150 år, gamle lysekroner hengende ned fra taket og en egen "Trollskole", skal etestedet sette sine spor i både folks ganer og bevissthet. For de tenker litt utenfor boksen.

Les også: En av verdens beste på naturvin

Trolldom

Trollskolen var noe usikkelige unger ble advart mot hvis de var som for slemme før i tiden. Restaurant Troll har tenkt å ta vare på denne tradisjonen, i beste hensikt vel og merke, ved å rekruttere staben sin fra folk som befinner seg på siden av samfunnet som noen av oss av ulike årsaker ferdes.

- Vi ønsker å gi folk en ny sjanse. Når noen har noe å bevise, gir de gjerne litt ekstra, sier Sundli.


Under kyndig og vennligsinnet veiledning av kjøkkensjef Lars Laurentius Paulsen, som har jobbet som kokk ved ambassaden i Berlin, men også i Oslo - Tranen, SydÖst og St. Lars - skal samfunnets utvekster igjen få gitt tillitt, vokse og bli habile kokker og servitører.

Kjøkkensjef Laurentius Paulsen forteller at han lager norsk mat på en fandenivoldsk måte, og at hvis han ikke hadde blitt kokk så ville han trolig blitt pyroman eller brannmann.

- I norsk mattradisjon er det ekstremt mye fisk. Det skal vi også ha, ikke minst siden vi holder til på Fosenkaia, sier Laurentius Paulsen.

Å få fersk fisk, er noe enkelte kokker strekker seg langt for å få. Så også her. Gjennom en uformell avtale med en fyr i Vesteraalens Fiskemottak, får Troll tilsendt flat og rund fisk som ikke passer inn i fiskemottakets øvrige sortiment. Denne såkalte ”kantfisken”, det være seg rødspette, klippfisk, lange og så videre tar korteste vei via Hurtigruten og serveres hos Troll.

- Vi kjørte ene og alene i 36 timer nordover for å håndhilse på fyren som tok på seg jobben med å sende oss fisken, sier Sveinung Sundli, daglig leder i Troll.

Les også: - Utrolig at de ikke har tre stjerner, mente DNs anmeldelse da de besøkte  Restaurant Fäviken i påsken.

Trollmat

I Troll er det ikke bare folk med en broket fortid som jobber. Med på laget er også Helene Rise, som har bakgrunn fra Emilies og Credo. Siv Jakobsen Sundli har jobbet i To Rom og Kjøkken, Finnegaarden og Familien.

På veggene henger kitchmalerier av de fire eierne, laget av Håvard Løvnes – fersk vinner av Odd Nerdrums innstiftede Worldwide Annual Kitch Award 2016.

Like ved holder Skuret til, et sted med øl, enkel servering og konserter – også et sted gjengen driver. Der er det også mulig å spise Trollmat.

- Om sommeren kommer gjestene også til å sitte ute, og en skal ikke se bort fra at vi tar frem grillen på kaia, sier Laurentius Paulsen.

Oppskrift på trollfisk. (Bilde i toppen av artikkelen)

 

Lettrøkt elg. Mosen er plukket i skogen, og til sist må en kutte elgkjøttet i tynne skiver og påføre «pistolrøyk» i en skål, gjerne slik at gjesten får sin tilmålte dose. Foto: Øystein Lie

Lettrøkt elg. Mosen er plukket i skogen, og til sist må en kutte elgkjøttet i tynne skiver og påføre «pistolrøyk» i en skål, gjerne slik at gjesten får sin tilmålte dose. Foto: Øystein Lie

Oppskrift på lettrøkt elg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.